Maksimoi asuntosi valoisuus – lue sisustussuunnittelijan neuvot

Valon määrä lisääntyy kevään myötä, mutta oma asunto saattaa vaikuttaa silti kovin synkältä. Sisustussuunnittelija Katja Piiroinen kertoo, millaisilla keinoilla asuntoa saa muokattua valoisammaksi ja avarammaksi.

Sisustussuunnittelija Katja Piiroinen on tuttu muun muassa MTV:n Pientä pintaremonttia ja Pientä mökkiremonttia -ohjelmista. Piiroisen mukaan väreillä saa ehdottomasti vaikutettua eniten siihen, kuinka valoisalta asunto vaikuttaa.

– Valkoinen on avara, raikas väri. Jos tilassa on lisäksi vähän kiiltävää valkoista pintaa, niin se tekee tilasta vielä valoisamman ja raikkaamman, neuvoo Piiroinen.

Asuntoa ei kannata Piiroisen mukaan sisustaa täysin valkoiseksi, vaikka valkoinen tuokin valoa asuntoon.

– Tällä hetkellä on trendinä, että kaikki on valkoista. En itse kuitenkaan suosi tätä linjaa. Menen sisustuksessa aina ihmisen persoonan mukaan, enkä niinkään trendien mukaan, Piiroinen kertoo.

Piiroisen mukaan täysin valkoisen asunnon sijasta sisustuksessa kannattaa suosia vastakohtia, jotka korostavat toisiaan.

– Mustavalkoisuus on sellainen trendi, josta ollaan pikkuhiljaa menossa pois. Kontrastia voisi tehdä jollakin vähän jännittävämmällä versiolla. Valkoista pitää olla tietenkin, jotta saadaan valoa ja avaruutta. Valkoisen rinnalle voisi kuitenkin etsiä persoonallisen, henkilökohtaisen lempivärin, jolla tekee kontrastia, sanoo Piiroinen.

Piiroinen neuvoo, että myös materiaaleissa kannattaa suosia kontrasteja, sillä erilaiset materiaalit korostavat toisiaan.

– Jos tilassa on jotakin todella kiiltävää pintaa, niin sen vieressä voisi olla upottavan pehmeää, esimerkiksi isoilla puikoilla kudottua pintaa, joka ei ole täysin valkoista, vaan pehmeän valkoista, Piiroinen kertoo.

Luo illuusio verhojen avulla

Piiroisen mukaan oikein asetetuilla peileillä saa tilaan myös lisää valoisuutta ja avaruutta. Piiroinen kertoo, että verhoillakin voi tuoda tilaan valoisuutta, mutta kyse ei ole niinkään siitä, millaista kangasta verhot ovat, vaan miten ne ripustetaan.

– Ei peitetä verholla ikkunaruutua, vaan ripustetaan verho ikkunan pieleen. Verhon pitäisi peittää vain muutama sentti ikkunaruudusta. Aivomme käsittelevät asiaa niin, että ikkunaruutu jatkuu verhon taakse, niin kauan kuin verhoa riittää, Piiroinen kertoo.

Huonekalujen valinnassa Piiroinen kehottaa miettimään etenkin mittasuhteita. Huonekalujen pitäisi olla oikean kokoisia huoneen kokoon nähden.

– Jopa kun verrataan tyhjää asuntoa ja oikean kokoisilla huonekaluilla kalustettua asuntoa, niin oikein kalustettu tuntuu isommalta, kuin tyhjä asunto. Jos taas huoneeseen ostetaan esimerkiksi aivan liian suuria huonekaluja, tila menee täysin tukkoon, Piiroinen selittää.

Oikein sijoitetuilla valaisimilla voidaan luoda myös tilaan valoisuuden ja avaruuden tuntua.

– Nyt olemme menossa kevättä kohti, jolloin valaistus ei ole enää niin tärkeä asia. Mutta mitä enemmän meillä on valoa, sitä avarammalta tila tuntuu. Riippuvalaisimet pienentävät aina tilan tuntua, koska ne luovat sen tunteen, että katto on alempana, kuin se todellisuudessa onkaan, sanoo Piiroinen.

Piiroinen kertoo, että riippuvalaisin voi pysäyttää katseen, jolloin se automaattisesti myös katkaisee tilan. Piiroisen mielestä osa valaisimista kannattaisi tästä syystä sijoittaa esimerkiksi enemmän seinustoille, jolloin ne eivät katkaisisi tilan tuntua.

Jenni Ahola, jenni.ahola(at)mtv.fi

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat