Mainos

Makedonian presidentti pyysi jatkoa Nato-operaatiolle

Makedonian presidentti Boris Trajkovski on pyytänyt sotilasliitto Natolta jatkoa operaatiolle, joka on päättymässä syyskuun lopulla. Toive sisältyy Trajkovskin kirjeeseen, joka saapui Naton päämajaan eilen. Kirjeessä Natoa pyydetään harkitsemaan uuden operaation toteuttamista. Trajkovski toivoo Makedonian puolesta sotilasliiton jatkavan "kevyttä" läsnäoloaan alueella. Presidentti ei määrittele tarkemmin, mitä kevyt rakenne tarkoittaisi.

Naton noin 4800 sotilaan joukot lopettavat aseidenkeruun albaanisisseiltä ensi keskiviikkona. Sen jälkeen joukkojen on tarkoitus aloittaa vetäytyminen. Naton arvion mukaan se kestää 10-14 vuorokautta.

Trajkovski toivoo myös Euroopan unionin ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin toteuttavan Makedoniassa uuden tarkkailijaoperaation. Nato-lähteiden mukaan Trajkovski on lähettänyt asiasta toivomukset EU:lle ja Etyjille.

-Naton ja muiden osapuolten toivotaan yhteistyössä toteuttavan tarkkailijaoperaation, Naton virkamies kertoi.

EU on aiemmin antanut tukensa operaation jatkamiselle muodossa tai toisessa. Saksa on ehdottanut, että myös Suomi, Ruotsi ja mahdollisesti myös Venäjä lähettäisivät rauhanturvaajia Makedoniaan. Ulkoministeri Erkki Tuomioja totesi reilu viikko sitten EU:n ulkoministerien kokouksessa, että suomalaisten rauhanturvaajien osallistuminen edellyttäisi YK:n tai Etyjin mandaattia.

Makedoniaan on katsottu syntyvän sotilaallinen tyhjiö, kun Naton joukot vetäytyvät. Yhtenä jatko-operaation tarkoituksena olisi paikalla olevien siviilitarkkailijoiden turvallisuuden takaaminen.

Euroopan unionilla on Makedoniassa tarkkailijoita kolmisenkymmentä, Etyjillä 25. Kokonaistarpeeksi on arvioitu 150-200 tarkkailijaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.