Mainos

Makedonian presidentti haudattiin

Viime torstaina lento-onnettomuudessa kuollut Makedonian presidentti Boris Trajkovski haudattiin tänään Skopjessa. Suomen edustaja oli presidentti Martti Ahtisaari.

Lento-onnettomuudessa kuollut Makedonian presidentti Boris Trajkovski haudattiin tänään. Kymmenettuhannet surevat ihmiset kokoontuivat seuraamaan hautajaissaattoa maan pääkaupungin Skopjen kaduille. Hautajaisiin osallistuu kolmisenkymmentä valtiojohtajaa ja pääministeriä. Suomen edustaja oli presidentti Martti Ahtisaari.

Trajkovskia kuljettanut lentokone syöksyi sumuisessa säässä maahan viime viikon torstaina Bosnia-Hertsegovinassa, kun hän oli matkalla konferenssiin Mostariin. Onnettomuuden syystä ei ole tietoa.

Trajkovski valittiin Jugoslaviasta irtautuneen Makedonian presidentiksi vuonna 1999. Hän oli kuollessaan 47-vuotias. Trajkovski ajoi presidenttinä voimakkaasti maan liittymistä Euroopan unioniin, ja muodollinen jäsenyyshakemus oli määrä luovuttaa EU:n edustajille Dublinissa turmapäivänä.

Trajkovski toimi myös kansallisen yhtenäisyyden puolesta. Hänellä oli keskeinen rooli vuonna 2001 albaanivähemmistön kapinan sovittelussa. Makedonia välttyi Jugoslavian hajoamissotien kaltaiselta kansanryhmien väliseltä verenvuodatukselta.

Trajkovski haudattiin Butelin hautausmaalle kansallissankarien joukkoon valtiollisin ja sotilaallisin kunnianosoituksin.

EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi kehotti omissa muistosanoissaan Makedoniaa saattamaan päätökseen Trajkovskin työn.

-Meidän on tuettava Makedonian rohkeaa uudistusohjelmaa EU-jäsenyyden saavuttamiseksi. Jos EU-jäsenyysanomus omistettaisiin jollekulle, se omistettaisiin Boris Trajkovskille, Prodi sanoi muistopuheessaan.

Skopjen arkiaskareet hiljenivät perjantaina, kun virastot, koulut ja kaupat sulkivat ovensa hautajaispäiväksi. Jo eilen tuhannet ihmiset kävivät jättämässä jäähyväisensä Trajkovskin arkun äärellä parlamenttitalossa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.