Makedoniaan ei turvallisuustyhjiötä

Makedoniaan ei saa päästää syntymään turvallisuustyhjiötä sen jälkeen, kun sotilasliitto Naton aseidenkeruuoperaatio loppuu, tähdensi Romanian ulkoministeri Mircea Dan Geoana tänään Helsingissä.

Romania toimii Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puheenjohtajana tänä vuonna. Etyj osallistuu Naton ja EU:n kanssa neuvotteluihin mahdollisesta tulevasta Makedonia-operaatiosta. Päätöksellä on kiire, sillä Naton albaanisissien aseriisuntaoperaatio päättyy parin viikon kuluttua.

-Nato-operaation jatkaminen sellaisenaan olisi monista syistä vaikeata. Vaihtoehtoja on useita, mutta on liian varhaista sanoa mikä niistä toteutuu, Geoana sanoi.

Useat EU-maat ilmaisivat viime viikonlopun ulkoministerikokouksessa kannattavansa ulkomaalaisten sotilaiden jäämistä Makedoniaan esimerkiksi YK:n alaisuudessa.

Geoana pitää Makedonian rauhan kannalta vähintään yhtä tärkeänä Makedonian hallituksen ja maan albaanivähemmistön välisen rauhansopimuksen toimeenpanoa. -Siinä on kyse luottamuksen uudelleen rakentamisesta, hän huomautti.

Rauhansopimuksen mukaan muun muassa albanian kielen asemaa on kohennettava ja albaanien edustusta maan poliisivoimissa lisättävä.

Geoana tapasi tänään pääministeri Paavo Lipposen (sd.) ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.). Iltapäivän ohjelmassa on tapaaminen presidentti Tarja Halosen kanssa.

Kauppaa ja neuvoja

Romania pyrkii sekä EU:n että Naton jäseneksi. Geoana uskoo, että maa saa "kovalla työllä" EU:n jäsenyysneuvottelut päätökseen vuonna 2004.

Hän kiitteli Suomea siitä, että se on asettunut tukemaan EU:n jäsenehdokasmaiden pääsyä mukaan Euroopan tulevaisuutta koskevaan neuvotteluprosessiin.

Geoana ja Tuomioja keskustelivat myös maiden välisten taloussuhteiden piristämisestä. -Kauppavaihto on liian alhainen ja näkisimme mielellämme enemmän suomalaissijoituksia Romaniassa, Geoana sanoi.

Maat virittelevät yhteishankkeita myös muun muassa tietotekniikassa, metsänhoidossa ja rajavalvonnassa, jossa Suomella on EU:n itärajan vartijana tarjota neuvoja. -Romanialla tulee olemaan toiseksi pisin itäraja laajentuneessa EU:ssa, Geoana huomautti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat