Mainos

Maitomerkit kisaavat - Tarjolla samaa tavaraa eri nimellä

Kaupan maitohyllyllä käydään tiukkaa kilpailua siitä, mihin maitopurkkiin kuluttaja tarttuu. Valio arvioi, että sen osuus perusmaitojen myynnistä on pudonnut ruuhka-Suomessa 35 prosenttiin.

AC Nielsenin kuluttajapaneeliin mukaan Arla on 41 prosentin osuudella noussut markkinajohtajaksi Etelä-Suomessa.

Valion kovin kilpailija on Arla Ingman, mutta myös kaupan omat tuotemerkit, kuten Keskon Pirkka-maito, ovat lisänneet myyntiään. Maitoa myyvät omalla tuotemerkillään myös pienemmät meijeriyhtiöt, kuten Satamaito, Maitokolmio ja Juustoportti. Viimeisin takaisku oli, kun Valio menetti Lidlin maitojen toimitukset.

Tiukasta kisasta kertoo osaltaan se, että Arla Ingman kiistää jyrkästi Valion arvion myynnin kehityksestä. Yhtiö arvioi, ettei sen osuus ole kasvanut kahteen vuoteen ainakaan koko maassa.

Valion valtakunnallinen markkinaosuus on Valion mukaan nyt noin 50 prosenttia, kun se Arla Ingmanin mielestä on 55-60 prosenttia.

Eri näkemysten taustalla saattaa olla myös Kilpailuvirastoon jätetty valitus, että Valio myisi maitoa tukkumarkkinoille tuotantokuluja halvemmalla. Valio pitää väitettä polkumyynnistä outona.

Kisa ei laske kuluttajahintaa

Kuluttajalle meijeriyhtiöiden maitosota näkyy lähinnä siinä, että maitoa on kaupan hyllyllä tarjolla monessa erinäköisessä purkissa. Maidon kuluttajahinta ei viime vuosina ole laskenut, MTK:n mukaan siksi, että kauppa vie maitopurkin hinnasta entistä isomman siivun.

Perusmaitoihin lasketaan tavalliset kevyt-, kulutus- ja rasvattomat maidot.

Perusmaitojen osuus Valion liikevaihdosta on kutistunut noin 8 prosenttiin. Vastaavasti erikoistuotteiden, kuten laktoosittomien maitojuomien, luomu-, Gefilus ja plus-tuotteiden, myynti kasvaa.

Valiolla on Suomessa tuotetun raakamaidon hankinnasta noin 85 prosentin osuus, ja siksi yhtiö on velvoitettu myymään raakamaitoa myös kilpailijoille. Myös Arla Ingman ostaa jonkin verran raakamaitoa Valiolta. Ruotsalaista maitoa Arla Ingman myy Arla-tuotemerkillä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.