Mainos

Maitolitran hinta voi nousta kahteen euroon

Maitolitran hinta saattaa tulevaisuudessa nousta kahteen euroon. Se tietäisi maidon hinnan tuplaantumista, sillä nykyisellään maitolitran hinta on kaupoissa euron pinnassa.

- Jos viljan hinta jatkaa nousuaan, korotus voi olla edessä kenties vuoden vaihteessa, arvioi Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n toiminnanjohtaja Pirkko Haikkala Verkkoapilassa.

Haikkala huomauttaa, että ruoan ja sen raaka-aineiden osalta on nyt sopeuduttava hyvin epävakaisiin oloihin.

Maitotiloja on Suomessa nyt noin 12 600. Tilamäärä on enemmän kuin puolittunut EU-jäsenyyden aikana. Ennusteiden mukaan maitotilojen määrä puolittuu taas seuraavan kahdeksan vuoden aikana.

Ruoan kallistuminen herättää MTK:n jäsenissä ristiriitaisia tunteita. Kallista viljaa ostavat sianlihan ja broilerien tuottajat ovat epätoivoisia. Viljasatonsa hyvään hintaan myyneet puolestaan iloitsevat.

Myönteisenä Haikkala pitää sitä, että ruoan hinnan nousun myötä viljelijän arvostus lähtee nousuun.

Elintarviketeollisuus ei usko hinnan voimakkaaseen nousuun

Elintarviketeollisuus ei usko, että maidon hinta nousee enää yhtä voimakkaasti kuin alkuvuonna. Nousua on kuitenkin luvassa, sillä energian hinnan nousu vaikuttaa myös maidon tuotantoon. Alkuvuoden reipasta hinnan nousua selittää Suomen meijeriyhdistyksen asiamiehen, johtaja Seppo Heiskasen mukaan se, ettei hintaa ollut viime vuosina Suomessa juuri nostettu.

-Siinä oli tietty pato, joka nyt purkaantui.

Heiskanen arvioi, että hinnan tuplaantuminen olisi mahdollinen vain, jos hinta nousisi samalle tasolle muuallakin Euroopassa. Hän myös uskoo, että hinnan tuplaantuminen vähentäisi maidon kulutusta ja käynnistäsi maidon tuonnin ulkomailta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.