Maitoasiamies: Homemaitokohu ei kosketa suomalaistiloja

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton maitoasiamies toppuuttelee tuoretta homemaitokohua.

Maitoasiamies Sami Kilpeläinen sanoo MTV3 Uutisten haastattelussa, että MTK:n tietojen mukaan kohu ei kosketa Suomea millään tavalla. Kilpeläisen mukaan kyse on Serbian ja Saksan välillä tapahtuneesta rehukaupasta.

– Meillä on hyvä tilanne. Meillä tilat käyttävät hyvin pitkälti kotoista, suomalaista rehua, niin tämä tapaus ei meidän tietojemme mukaan Suomea kosketa.

Iltalehti kertoo, että lähes tuhat maitotilaa Saksassa on asetettu väliaikaisesti maidonmyyntikieltoon, kun lehmille annettavasta rehusta löytyi homemyrkkyä. Luonnossa esiintyvä aflatoksiini voi mm. altistaa syövälle.

Tuontimaitoa on

Ainakin S-Ryhmä ja Lidl tuovat maitotuotteita Saksasta. S-Ryhmän hankintajohtaja sanoo Iltalehdelle, että sen tuoma Rainbow-luomumaito on puhdasta.

Suomeen tuodaan maitoa Saksan lisäksi erityisesti Ruotsista. Kilpeläinen ihmettelee, miksi Suomeen pitää yleensäkään tuoda maitoa muualta.

– Tietysti kuluttajien olisi hyvä olla tuontitarvikkeiden osalta tarkkana, mitä maitoa pöytäänsä ostaa. Meidän lehmillemme syötetystä rehusta lähes 60 prosenttia on siellä omalla tilalla tuotettua nurmea eli säilörehua. Lopusta valtaosa on muilla suomalaisilla tiloilla tuotettua rehua. Tuontina voi olla pieni määrä rypsiä. Saksan kohussahan puhutaan maissirehusta, joka ei ole meidän ruokintasysteemissämme käytössä.

Kilpeläisen mukaan Euroopassa huoli liittyy EU:n suunnitelmiin poistaa maitokiintiöjärjestelmä. Tämä ja kaupan puristus aiheuttaa paineita maidontuottajille.

– Jos maitomarkkinoilla lähdetään hintahullutteluun, se voi johtaa erilaisiin riskeihin ja ratkaisuihin.

Maitoasiamiehen mukaan syrjäisestä sijainnista on tällä kertaa hyötyä Suomelle. Ulkomaisen rehun kuljetuskustannukset muodostuvat niin suuriksi, että paikallisen rehun käyttö on paras tapa vastata kysyntään.

Suomessa tuotetusta maidosta noin kolmasosa menee juotavaksi. Kilpeläinen korostaa vielä, että hinnan tai riittävyyden osalta ei olisi mitään tarvetta tuoda maitoa Suomeen muualta.

Lue myös:

    Uusimmat