Mainos

Mahmoud Abbas PLO:n johtoon

Palestiinalaiset ovat valinneet uutta johtoa Jasser Arafatin kuoleman jälkeen. Israel sanoo harkitsevansa rauhanprosessin jatkamista, jos palestiinalaisjohtoon tulee maltillisen linjan edustajia.

Mahmoud Abbas

Palestiinalaisten väliaikaiseksi presidentiksi nousee Jasser Arafatin kuoltua palestiinalaisten parlamentin puhemies Rawhi Fattouh. Palestiinalaisviranomaiset sanovat, että Fattouh nimitetään vt. presidentiksi vielä tämän päivän aikana.

Palestiinalaisten parlamentti kutsutaan kokoukseen puolilta päivin ja tuolloin Fattouh vannoo virkavalansa. Puhemies toimii virkaa tekevänä presidenttinä 60 päivää, minkä jälkeen järjestetään presidentinvaalit.

Palestiinalaisten vapautusjärjestön PLO:n uudeksi johtajaksi puolestaan on valittu palestiinalaisten entinen pääministeri Mahmoud Abbas.

Israel tyytyväinen, Vatikaani otti osaa

Israelissa tieto Jasser Arafatin kuolemasta on otettu vastaan ristiriitaisin tuntein. Israelin oikeusministeri Tommy Lapid pitää Arafatin poismenoa hyvänä asiana. Hän sanoi Israelin armeijan radiossa, että Arafat oli Lähi-idässä ja muualla maailmassa raivoavan terrorismin isä.

Toisaalta Israelin pääministeri Silvan Shalom sanoi, että Israel on valmis palaamaan rauhanneuvotteluihin palestiinalaisten kanssa, mikäli uusi palestiinalaisjohto sanoutuu irti terrorista. Shalom antoi kommenttinsa Israelin armeijan radiolle.

Katolinen kirkko puolestaan kommentoi Arafatin muistoa lämpimästi. Vatikaanin virallisessa lausunnossa todetaan, että Arafat oli kansansa itsenäisyyden puolesta kamppaillut johtaja, ja että katolinen kirkko "rukoilee hänen sielulleen iankaikkista lepoa". Vatikaani myös painottaa toivovansa pysyvää rauhantilaa Lähi-itään sekä tukevansa palestiinalaisvaltion syntyä Israelin rinnalle.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.