Mäenpää jäämässä yksin nollalinjan kanssa

STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään esitykset maltillisesta palkkaratkaisusta saavat pääosin negatiivisen vastaanoton jäsenliitoilta.

Lähi- ja perushoitajien Super haluaa kaksivuotisen sopimuksen ja palkankorotukset. Kuntien palkkamenoihin käytettävät rahat ovat puheenjohtaja Juhani Palomäen mukaan parasta elvytystä, koska palkat menevät suoraan kulutukseen.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty kuvasi Mäenpään puheita "yksityisajatteluksi". Liitto sanoutui näkemyksistä irti.

Myös Toimihenkilöunioni torjui nollalinjan. Palkkojen jäädyttäminen ei puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan pelasta kansantaloutta tai yrityksiä.

-Me tulemme saamaan vaikka tapellen korotuksia, jotka vastaavat sitä mitä on saatu muuallakin. Emme tule niissä avoinna olevissa sopimuksissa hyväksymään tilannetta, jossa jäädään jälkeen muista aloista, missä palkankorotukset on sovittu, Rinne sanoi.

Mäenpää totesi eilen olevansa valmis keskustelemaan jopa palkankorotusten nollalinjasta. Hän patisti hallitusta aloittamaan työmarkkinaosapuolten kanssa pikaiset neuvottelut pitkästä ja maltillisesta palkkaratkaisusta, jonka sopiva pituus olisi esimerkiksi kolme vuotta.

Palkankorotuksistaan neuvottelevat tänä keväänä ensimmäisenä teknologiateollisuus ja pankkiala.

Lyly: Nyt tarvitaan ostovoimaa

SAK:n edunvalvontajohtaja Lauri Lyly on epäileväinen, syntyisikö nollalinjalla edes sopimuksia. Hänen mielestään palkansaajan kannalta ostovoiman kehitys on ratkaiseva.

-Tässä keskustelussa unohtuvat keskeiset asiat kuten se, että meillä on valtaosa työehtosopimuksista voimassa vuodenvaihteeseen ja niissä on sovittu palkantarkistuksia. Lähdemme siitä, että nämä sopimukset pitävät.

EK tyytyväinen

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen tervehti Mäenpään ajatusta tyytyväisenä, sillä se alkaa hänen mukaansa olla yksi yhteen työnantajan ajatusten kanssa. Inkeroinen vetoaa vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen ja sanoo, että tässä taloudellisessa tilanteessa palkankorotusvaraa ei ole.

Hän sanoi EK:n kannattavan edelleen sitä, että palkoista neuvotellaan toimialakohtaisesti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat