Madeleinen katoamisesta 9 vuotta: 9 teoriaa mysteeristä – tuottaako viimeinen tutkinta tulosta?

Tänään tulee kuluneeksi tasan yhdeksän vuotta siitä, kun 3-vuotias brittityttö Madeleine McCann katosi perhelomalla Portugalin Algarven Praia da Luzissa. Vaikka tytön mystisestä katoamista on tutkittu lähes vuosikymmen, hänen kohtalonsa on täysi mysteeri. 

Madeleine McCann katosi lomahuoneistosta hänen vanhempiensa viettäessä iltaa viereisessä ravintolassa. Tytön lisäksi huoneistossa oli hänen kaksi 2-vuotiasta sisarusta. Vanhemmat palasivat ravintolasta noin iltakymmeneltä illalla ja huomasivat tytön kadonneen sängystään. Poliisille soitto tuli klo 22.14 3. toukokuuta 2007. 

MTV Uutiset kokosi Madeleine McCannin katoamiseen liittyvät teoriat.

Pedofiili

Tämä on monien arvioiden mukaan todennäköisin syy Madeleine McCannin katoamiselle. Heti katoamisen jälkeen alkoi liikkua huhuja, joiden mukaan kidnappauksen taustalla olisi seksuaalinen motiivi. 

Portugalin poliisilla on tutkintahaara, jossa epäillään pedofiiliringin operoineen alueella, jolla kolmevuotias tyttö katosi. Portugalissa on tuomittu seksuaalirikoksista melko löysästi verrattuna muihin Euroopan maihin, minkä arvioitiin tuoneen alueelle pedofiileja muun muassa Britanniasta.

Madeleine McCannin katoamisen aikaan seksuaalirikosten määrät olivat Portugalissa nousussa.

Tytön äiti kirjoitti vuonna 2011 ilmestyneessä kirjassaan, että pelkäsi tyttönsä tulleen pedofiilin kidnappaamaksi. Kate McCann myös syytti kirjassaan Portugalin poliisia, että se toiminnallaan peittelee lapsiin kohdistuvia hyökkäyksiä.

Murtovarkaat

Britannian poliisi nosti tämän teorian esiin viimeksi huhtikuussa 2016. Poliisin mukaan Madeleine McCann olisi joutunut pieleen mennen murtokeikan seurauksena varkaiden kidnappaamaksi tai tappamaksi. 

Brittipoliisin mukaan Algarvessa toimi tuohon aikaan murtovarasjengi, jonka yksi jäsen ajoi turistibussia alueella ja tunsi lomahuoneiston, josta tyttö katosi. 

Britannian poliisin mukaan katoamisyön puhelintietoja seuraamalla neljä miestä on voitu paikantaa alueelle, josta kolmevuotias katosi. Poliisi haluaa kuulustella kolmea miestä, jotka on jo kerran aiemmin vapautettu kuulustelujen jälkeen.

Murtovarkaus on kuitenkin siksikin epätodennäköinen syy, että asunnosta ei ollut kadonnut mitään muuta kuin Madeleine.

Vanhemmat epäiltyinä

Vanhempien osallisuudesta liikkuu useita huhuja, joita ei ole voitu todistaa oikeiksi. 

Portugalin poliisi alkoi melko pian tytön katoamisen jälkeen epäillä vanhempia Kate ja Gerry McCannia. Portugalin poliisia on syytetty myöhemmin vitkuttelusta muiden tutkintahaarojen suhteen, koska tutkinta keskittyi liiaksi vanhempiin heti alussa. 

Tytön katoamisen tutkintaa johtanut poliisi kirjoitti vuosi katoamisen jälkeen kirjan, jossa hän syytti vanhempia tytön katoamisen lavastamisesta. Ex-poliisi Goncalo Amaral väitti vuonna 2008 julkaistussa kirjassaan, että tyttö olisi kuollut tapaturmaisesti huoneistossa ja vanhemmat olisivat hävittäneet hänen ruumiinsa. Amaral määrättiin vuosi sitten maksamaan vanhemmille korvauksia 500 000 euroa julkisesta herjauksesta ja kunnianloukkauksesta. 

Vanhempia on erityisesti Portugalissa arvosteltu lasten jättämisestä lomahuoneistoon ilman valvontaa. Portugalin poliisi on tänä keväänäkin antanut arvioita, joiden mukaan vanhemmat olisi voitu pidättää lapsen heitteillejätöstä, jos he olisivat olleet portugalilaisia. 

Vanhemmat ovat jatkuvasti kieltäneet laiminlyöneensä lapsiaan.

Tappo huoneistossa

Etsinnöissä käytetyn ruumiskoiran on kerrottu ilmoittaneen ruumiinhajuista eri puolella asuntoa, erityisen paljon hajujälkiä olisi ollut olohuoneessa olleen sohvan takana. Koiran uutisoitiin reagoineen samalla tavalla myös McCannien vuokra-autoa tutkiessa. 

Mitään ulkoisia jälkiä, kuten verta, ei kuitenkaan koskaan löydetty asunnosta tai autosta. Mahdollisesta tappajasta ei myöskään ole jälkiä.

Alueella oli raportoitu tuohon aikaan ihmisiä huijaavista miehistä, jotka olivat sanoneet keräävänsä rahaa hyväntekeväisyyteen. Poliisin mukaan oli mahdollista, että miehet olivat todellisuudessa suunnitelleet murtoa tai kidnappausta.

McCannien loma-asunnon tutkintaa on kritisoitu suuresti siitä, että huoneistoon päästettiin lähes 20 ihmistä ennen kuin se julistettiin rikospaikaksi. Näin ollen jälkiä saattoi tuhoutua ennen kuin asuntoa alettiin varsinaisesti tutkia.

Tyttö lähti kuljeskelemaan 

Erilaisia teorioita on esitetty siitä, että Madeleine olisi herännyt kesken unien, hätääntynyt ja lähtenyt ulos etsimään vanhempiaan. Tämän seurauksena hänet olisi kidnapattu tai hän olisi joutunut onnettomuuteen asunnon ulkopuolelta.

Poliisikoirien on kerrottu löytäneen jälkiä, jotka johtivat asunnon ulkopuolelle. Alueella tehdyissä laajoissa etsinnöissä ei kuitenkaan löydetty mitään tyttöön viittaavaakaan merkkiä.

Ihmiskauppa

Madeleine McCannin katoamista tutkineet yksityisetsivät kertoivat vuoden 2007 lopussa epäilevänsä tytön katoamisen syyksi ihmiskauppaa. Etsivien mukaan tyttö olisi kidnapattu huoneistosta ja kuljetettu kaksi päivää myöhemmin Marokkoon ihmiskauppiaiden toimesta.

Yksityisetsivät kertoivat portugalilaiskaupunki Silvesistä tulleesta vihjeestä, jonka mukaan vaalean naisen olisi nähty ojentavan huopaan kääritty lapsi miehelle. Mies olisi sullonut lapsen saman tien autoon. Etsivät uskoivat, että kyse oli hetkestä, jolloin Madeleine McCann siirtyi hänen alkuperäiseltä kidnappaajaltaan ihmiskauppiaille, jotka kuljettivat hänet pois maasta.

Portugalin poliisi teki monta virhettä etsintöjen alussa. Yksi koski rajavalvojien informoimista. Tieto tytön katoamisesta saatiin rajoille vasta tunteja myöhemmin. Interpolille tehtiin kansainvälinen katoamisilmoitus vasta viiden päivän kuluttua.

Viemärit

Alueella oli käynnissä katoamisen aikaan viemäriverkoston korjausurakka, minkä vuoksi ympäri kaupunkia maaperään oli tehty isoja aukkoja. Muutama päivä katoamisen jälkeen, jotkut viemärit täytettiin vedellä.

Paikallisten arvioiden mukaan Madeleine McCann olisi voinut tipahtaa viemäriin. Toisien huhujen mukaan hänen sieppaajansa saattoi joutua paniikkiin ja hylätä tytön joko elossa tai kuolleena viemäriaukkoon jälkiä peittääkseen.

Mysteerimies

Algarvessa lomailleet irlantilaiset Mary ja Martin Smith kertoivat poliisille näheensä iltakymmeneltä katoamisiltana miehen McCannien asunnon lähistöllä kantamassa lasta, jonka tuntomerkit sopivat Madeleineen.

Smithien kertoman perusteella mies ei näyttänyt turistilta eikä hän kantanut lasta luonnollisesti tai vaivattomasti.

Mysteerimies oli vuosia pääepäilty, mutta vuonna 2013 Britannian poliisi ilmoitti löytäneensä lasta kantaneen miehen. Kyse oli poliisin mukaan omaa ravintolassa nukahtanutta lastaan kantaneesta brittituristista.

Huhut mysteerimiehestä elävät kuitenkin yhä.

Tutkinta saatetaan sulkea

Vuosien tutkinnasta huolimatta Madeleine McCannista ei ole löydetty jälkeäkään. Silti Kate ja Gerry McCann ovat kertoneet uskovansa, että tyttö voisi olla vielä elossa. Vanhemmat ovat teettäneet hänestä useita kuvia, joissa arvioidaan miltä tyttö voisi näyttää, kun ikää on tullut lisää.

Madeleine McCannin tutkinnan on arvioitu kuitenkin päättyvän seuraavien kuukausien aikana, ellei tytön katoamiseen liittyviä uusia todisteita ilmaannu jostakin.

Britannian poliisi sanoo käyvänsä vielä läpi enää yhtä tutkintahaaraa, joka poliisin mukaan saattaa tuottaa tulosta. 

Britanniassa Madeleine McCannin katoamista tutkivaa poliisitiimiä on pienennetty vuosien kuluessa. Yhdeksän vuoden jälkeen tytön katoamista kolmenkymmenen hengen tiimi on kutistunut kahteen henkilöön.

Lähteet: The Guardian, BBC, The Telegraph, Daily Mail, CNN

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja