Madeleine McCannin katoamismysteeriä on yritetty ratkoa ympäri maailma jo 13 vuotta – näin tapahtumat ovat edenneet

Kolmevuotias Madeleine McCann katosi vuonna 2007 – nyt epäiltynä on 43-vuotias saksalainen mies 5:53
Madeleine McCannin katoamistapaus on ollut yksi seuratuimpia katoamisia koskaan – tällä videolla kerromme, miten tapahtumat ovat edenneet.

Vuonna 2007 kadonneen Madeleine McCannin katoamismysteeriä on yritetty selvittää jo vuosikausia ympäri maailmaa viranomaisten, toimittajien ja Madeleinen vanhempien toimesta. Tapaus onkin yksi maailman tunnetuimmista katoamismysteereistä.

Tänään saksalaisviranomaiset kertoivat uskovansa Madeleinen olevan kuollut. Kävimme läpi pääpiirteittäin tapahtumat pienen Maddien katoamisillasta aina tähän päivään saakka. 

3. toukokuuta 2007 – Katoaminen hotellihuoneesta

Britannialainen 3-vuotias Madeleine ”Maddie” McCann katosi hotellihuoneesta lomamatkan aikana Praia da Luzissa, Portugalissa. Samassa huoneessa nukkuivat myös Maddien kaksoissisarukset Sean ja Amelie, jotka olivat tuolloin kaksivuotiaita.

Vanhemmat olivat viettämässä ystäväperheiden kanssa iltaa läheisessä tapas-ravintolassa, ja kävivät vuorotellen tarkistamassa nukkuvien lasten tilanteen. Kello 22 Maddien äiti Kate huomasi Maddien kadonneen sängystään. Kaksoset nukkuivat edelleen sängyissään, mutta Maddie oli kadonnut kuin tuhka tuuleen.

Portugalin poliisi aloitti Maddien etsinnät. Ystäväperheen äiti Jane Tanner kertoi nähneensä tummahiuksisen miehen kantaneen hotellin ulkopuolella lasta vartin yli yhdeksän aikaan. Se oli pitkään ainoa vihje, joka tutkijoilla oli.

15. toukokuuta 2007 – 12 päivää katoamisesta

Portugalin poliisi kertoi ensimmäisestä epäillystä, 34-vuotiaasta liikemiehestä brittiläisportugalilaisesta Robert Muratista, jonka asunto oli noin 150 metrin päässä huoneistosta, josta Maddie katosi. Muratin uskottiin olevan hotellin ulkopuolella nähty tummahiuksinen mies.Epäilykset heräsivät, kun Murat oli kysellyt tapauksesta Sunday Mirror-lehdeltä, ja lehti oli ilmoittanut asiasta poliisille.

Muratin itsensä mukaan hän halusi vain auttaa, sillä hänellä oli Maddien ikäisiä tyttäriä Iso-Britanniassa.Kolme seitsenhenkisestä ystäväseurueesta sanoi nähneensä Muratin hotellin lähistöllä.

Koko Muratin tontti uima-altaan pohjia myöten tutkittiin läpikotaisin koirien kanssa, tuloksetta. Myös lehdistö osaltaan käänsi jokaisen kiven miehen elämästä.

Syyskuu 2007 – Neljä kuukautta katoamisesta

Portugalin poliisi kertoi tutkivansa myös Maddien vanhempien Kate ja Gerry McCannin mahdollista osuutta tyttärensä katoamisessa. Portugalilainen ja brittiläinen media olivat vihjailleet vanhempien osallisuudesta jo aiemmin, ja virallisesta epäilystä media sai lisää voimaa spekulaatioihinsa. Lehdet kirjoittavat satoja artikkeleita, joissa vakuutettiin McCannien olevan todennäköisesti syyllisiä.

McCannien koko elämä tongittiin, ja heidän käytöksensä katoamistilanteessa ja sen jälkeen joutui suurennuslasin alle. Epäilyksiä ei hälventänyt se, että McCannit keräsivät hyväntekeväisyytenä Maddien tutkintaan merkittäviä rahasummia, ja ovat jatkaneet rahan keräämistä myös myöhemmin. Nykyään kokonaissumman arvioidaan olevan miljoonia.

Perhe on kertonut käyttäneensä rahat Maddien etsintään, ja onkin palkannut lukuisia yksityisetsiviä, julkaissut katoamisilmoituksia ympäri maailmaa, sekä tarjonnut miljoonien löytöpalkkioita. Vanhemmat halusivat omien sanojensa mukaan pitää huolen, ettei maailma unohda Maddien olevan yhä kateissa.

Asiaa ei helpottanut se ,että Portugalin poliisi oli loppukesästä tunnustanut, että johtolankoja on mahdollisesti tuhoutunut katoamispaikalta viranomaisten huolimattomuuden vuoksi.

Myöhemmin, vuonna 2012, Portugalin poliisin tutkinnasta julkaistiin selvitys, jonka mukaan poliisi teki useita virheitä tutkinnan aikana ja vuoti asiakirjoja lehdistölle.

Heinäkuu 2008 – Reilu vuosi katoamisesta

Portugalin poliisi keskeyttää tutkinnan tuloksettomana ja ilmoittaa, etteivät McCannit tai Robert Murat ole enää epäiltyinä tapauksissa.Tutkinnan päätyttyä Muratin ja katoamisen väliltä ei koskaan löydetty yhteyttä. Hänelle maksetaan 600 000 punnan korvaukset yhteensä 11 brittilehdeltä, jotka olivat maalanneet hänestä kuvaa syyllisenä.

Myöskään vanhempia vastaan ei löydetty todisteita, vaikka heidän kertomuksissaan olikin joitain epäjohdonmukaisuuksia. He saivat lehdistöltä 550 000 punnan korvaukset ja julkisen anteeksipyynnön, jonka osa lehdistä esitti vastahankaisesti tuomioistuimen käskystä.Osa ihmisistä jäi kuitenkin epäilemään, vaikka virallinen tutkinta päättyi.

Esimerkiksi eräs jutun tutkintaan osallistunut portugalilainen rikostutkija julkaisi myöhemmin kirjan, jossa esitti teoriansa vanhempien syyllisyydestä. Asiasta käytiin oikeutta, mutta Portugalin korkein oikeus katsoi kirjan julkaisun kuuluvan sananvapauden piiriin syytöksistään huolimatta.

Toukokuu 2011 – Neljä vuotta katoamisesta

Noin vuosi sen jälkeen, kun Portugalin viranomaiset jättivat Britannian pääministeri David Cameron pyysi Suur-Lontoon poliisia jatkamaan Madeleinen katoamisen tutkintaa.

Hallitus kertoi rahoittavansa tutkinnan valtion kassasta.

Vanhemmat Kate ja Gerry McCann päätyivat osaksi hakkerointiskandaalia, jossa News of the World -median toimittajia tuomittiin lopulta puhelinten hakkeroinnista.

Lukuisten uhrien joukossa oli Kate McCann, jonka päiväkirja muun muassa vuodettiin julkisuuteen.Perhe on saanut vuosien aikana satojen tuhansien puntien arvosta vahingonkorvauksia 

Heinäkuu 2013 – Kuusi vuotta katoamisesta

Kahden vuoden brittiviranomaisten tutkinnan jälkeen Suur-Lontoon poliisin päämaja Scotland Yard kertoi löytäneensä uusia todisteita ja uusia todistajia. Lokakuussa myös Portugalin poliisi kertoo avanneensa tapauksen tutkinnan uudestaan.

Tammikuu 2014 – Seitsemän vuotta katoamisesta

Brittipoliisit lentävät Portugaliin ja alkavat kuulustella ihmisiä. Huhut pidätyksen suunnittelemisesta yltyivät mediassa, mutta pidätyksiä ei kuitenkaan koskaan tapahtunut.

Syyskuussa 2014 Britannian hallitus kertoi Madeleinen katoamistutkinnan maksaneen siihen mennessä 10 miljoonaa puntaa. 

Brittipoliisi oli tutkinut neljää epäiltyä, mutta ilmoitti lopettavansa tutkintahaarat tuloksettomina vuonna 2017, kymmenen vuotta katoamisen jälkeen.

Maaliskuu 2019 – Kaksitoista vuotta katoamisesta

Suoratoistopalvelu Netflixissä julkaistiin kahdeksanosainen dokumentti Madeleinen katoamisesta. Vanhemmat eivät osallistu siihen, ja kokivat sen mahdollisesti haittaavan tutkintaa.

Heinäkuussa brittihallitus kertoi jatkavansa tutkinnan rahoittamista.

Kesäkuu 2020 – 13 vuotta katoamisesta

Viranomaiset kertovat yllättäen uuden epäillystä, 43-vuotiaasta saksalaisesta miehestä, joka on tällä hetkellä vangittuna Saksassa. Miehen uskotaan asuneen ajoittain Portugalin eteläisessä osassa Algarvessa vuosina 1995–2007.

Epäillyn uskotaan liikkuneen matkailuautolla katoamispaikan lähistöllä Portugalissa toukokuussa 2007.

Britannian viranomaiset toivovat vihjeitä kyseisestä matkailuautosta sekä saksalaisepäillyn toisesta ajoneuvosta, Jaguarista. Alkujaan auto oli merkitty epäillyn nimiin, mutta päivä Madeleine McCannin katoamisesta auto merkittiin toisen nimiin Saksassa.

Tänään 4. kesäkuuta saksalaissyyttäjät kertoivat tutkivansa asiaa murhana.Miehen ulkonäöstä kerrotaan, että hän on valkoihoinen mies, joka näyttää ikäistään nuoremmalta. McCannin katoamisen aikaan hän on ollut 30-vuotias, mutta hän on todennäköisesti näyttänyt noin 25-vuotiaalta. 

Saksalaisviranomaiset kertovat, että epäilty on pedofiili, jolla on taustallaan tuomioita seksuaalirikoksista ja huumebisneksestä. Mediassa häntä kutsutaan nyt nimellä Christian B.

Saksan, Portugalin ja Britannian viranomaiset tutkivat nyt asiaa yhdessä, ja pyytävät yleisöltä kaikkia vihjeitä kyseisen miehen liikkeistä vuosien aikana. 

BBC:n mukaan he ovat julkaisseet jopa hänen puhelinnumeronsa ja numeron, josta hänelle on soitettu. Tutkijoiden mukaan ne voivat olla kriittisiä. Miehen numero on viranomaisten mukaan +351 912 730 680 ja hänelle soittanut numero on +351 916 510 683.

Miehen epäillään murhanneen Madeleinen.

– Oletamme, että tyttö on kuollut, sanoi Hans Christian Wolters Saksan valtakunnansyyttäjän toimistolta tänään. 

Nähtäväksi jää, selviääkö jo toistakymmentä vuotta kestänyt mysteeri vihdoinkin.

Lue myös:

    Uusimmat