Mainos

Madeleine McCannin katoamisesta 10 vuotta: Selviääkö yksi maailman tunnetuimmista mysteereistä näiden teorioiden avulla?

Tasan kymmenen vuotta sitten 3-vuotias Madeleine McCann katosi jäljettömiin perhelomalta portugalilaiselta Praia da Luzin loma-asunnolta. Läpimurtoa ei ole saatu aikaiseksi siitä huolimatta, että Madeleinen katoamiseen liittyen on kuultu tuhansia ihmisiä, seurattu satoja johtolankoja ja tehty yli 8000 havaintoa ympäri maailman. 


Aloitetaan siitä, mikä varmasti tiedetään.

On torstai, 3. toukokuuta vuonna 2007 brittiperhe McCann vietti lomaa Portugalin auringon alla. Illan tullen perheen vanhemmat Gerry ja Kate jättävät Madeleinen kahden sisaruksensa kanssa huoneistoon nukkumaan siksi aikaa, kun suuntaavat itse läheiseen ravintolaan ystäväjoukkonsa kanssa. Tasaisin väliajoin vanhemmat piipahtavat kurkistamassa nukkuvien lastensa tilanteen.

Kun vanhemmat palaavat huoneistoon noin iltakymmeneltä, Madeleine on kadonnut jäljettömiin.

Tämän jälkeen tarina mutkistuu. 

Poliisi ei ole onnistunut löytämään yhtä ainutta ratkaisua sille, minne ja miksi Madeleine katosi. Vuosikymmenen ajan tyttöä on etsitty epätoivoisesti ympäri maailman. Viimeisimmän tiedon mukaan etsintöjä on määrä jatkaa vielä syyskuuhun saakka.

MTV Uutiset listasi yleisimmät tukintalinjat, jotka Madeleinen katoamiseen liittyen ovat nousseet esiin.

madeleine 24
Madeleinen etsinnät ovat levinneet maailmanlaajuisiksi. Etsintöjen on määrä jatkua ainakin syyskuuhun asti. 

Pääepäilty onkin nainen

Vain muutama päivä sitten julkaistiin tieto Madeleinen katoamiseen liittyvästä uudesta käänteestä, jonka mukaan Madeleinen katoamisen pääepäilty on nyt nainen. Madeleinen vanhemmat kertoivat haastattelussa, että Madeleinen katoamiseen epäillään liittyvän naisen, joka ei tällä hetkellä asu Portugalissa.

Tällä hetkellä etsivät tekevätkin kaikkensa löytääkseen epäillyn jostakin päin Eurooppaa. 

Scotland Yard ei kuitenkaan aio kommentoida tämän hetkisiä etsintöjä sen enempää.

Madeleinen epäillään poistuneen itse talosta

Muutama viikko sitten julkaistun teorian mukaan Madeleine poistui itse lomahuoneistosta. Etsivä ja journalisti Danny Collins on vakuuttunut, että Madeleine poistui itse huoneistosta, sillä miehen mukaan huoneistoon ei ollut mahdollista tunkeutua huoneiston ikkunasta. Aikaisemmin nimittäin epäiltiin, että huoneistoon olisi ikkunasta murtautunut ulkopuolinen henkilö, joka olisi napannut tytön mukaansa.

Teorian mukaan Madeleine lähti kuitenkin itse kadulla etsimään vanhempiaan. Kadulla harhaillut tyttö kaapattiin ja myytiin mahdollisesti romaneille.

Collins perustelee teoriaansa sillä, että silminnäkijät ovat kertoneet nähneensä pariskunnan kantaneen ulkona Madeleinen näköistä lasta.

Collins uskoo Madeleinen poistuneen rakennuksesta omasta tahdostaan noin iltakymmeneltä, juuri ennen vanhempiensa saapumista.

– Hän poistui rautaisesta portista kadulle, josta silminnäkijöiden mukaan mies kaappasi hänet mukaansa, Collins summaa The Sun –lehden haastattelussa.

Myytiinkö Madde?

Huhtikuussa Madeleinen katoaminen sai jälleen uuden käänteen, kun tytön nimettömänä pysyttelevä lastenhoitaja puhui viimein. Nainen päätti kymmenvuotisen hiljaisuuden ja kertoi epäilevänsä, että Madeleine siepattiin ja myytiin.

– Luultavasti on naiivia ajatella, että kauhean tapahtuman paras selitys olisi, että hänet olisi viety jollekin rikkaalle henkilölle, joka ei voi saada lapsia, lastenhoitaja toteaa the Mirror lehdelle tällöin.

Myös Skotlannin entinen huippupoliisi Colin Sutton epäilee, että Madeleine siepattiin ja vietiin toisille vanhemmille.

madeleine 7
Mysteerimies oli pitkään Madeleinen katoamisen pääepäiltynä. Miehen henkilöllisyyden paljastuttua epäilyt jouduttiin kuitenkin hautaamaan.

Sieppasiko tuntematon mies tytön?

Vuosikymmen sitten kadonneen Madeleinen on niin ikään epäilty tulleen siepatuksi huoneestaan. Poliisin ensimmäisen epäilyksen mukaan kolmevuotias Madeleine siepattiin. Julkisuudessa epäilyn valokeilaan nostettiin brittiläinen Robert Murat, joka asui tytön katoamisen aikaan vain noin 150 metrin päässä McCann perheen lomahuoneistosta.

Katoamisen jälkeen Murat nähtiin useaan otteeseen liikkuvan loma-asunnon lähistöllä. Mies on kertonut poliisille, että hänellä on Madeleinen ikäinen tytär, joka myös ulkonäöllisesti muistuttaa Maddea.

Epäily paljastui kuitenkin lopulta virheelliseksi, koska miehen syyllisyyttä ei pystytty todistamaan. Mies sai myöhemmin brittimedioilta useiden satojen tuhansien korvaukset kunnialoukkauksesta. 

Niin ikään sieppaajiksi epäiltiin pariskuntaa, jonka raportoitiin nähdyn kanniskelemassa Madeleinen kaltaista tyttöä vain muutaman päivän tytön katoamisen jälkeen. Pariskunnan ja Madeleinen välistä yhteyttä ei kuitenkaan pystytty todistamaan.

Pariskunnan ohella Madeleinen vanhemmat epäilivät tuntemattoman miehen kaapanneen tyttärensä. Pariskunta teetätti ajatustensa pohjalta luonnostelmakuvan miehestä, jonka pariskunnan ystävä Jane Taller uskoi nähneensä Madeleinen katoamisiltana.

Taller on kertonut julkisuudessa nähneensä tummatukkaisen ja hoikan miehen kantaneen pientä tyttöä vain 45 minuuttia ennen kuin Madeleinen vanhemmat havaitsivat tyttärensä kadonneen.

Mysteerimies oli pitkään tapauksen pääepäiltynä. Lokakuussa vuonna 2013 miehen henkilöllisyys kuitenkin selvisi. Mies paljastui brittiläiseksi lomailijaksi, joka Madeleinen katoamisiltana oli hakenut oman tyttärensä iltahoidosta ja kantoi tätä kotiin. Silminnäkijä Taller vahvisti nähneensä kyseisen miehen katoamisiltana. 

Madeleinen sieppaajiksi on epäilty myös organisoitua pedofiiliverkostoa. Tytön katoamisen aikaan Portugalin seksuaalirikollisten määrä oli nousussa.

Vuonna 2012 poliisi suuntasi epäilynsä pedofiliasta tuomittua portugalilaista Raymond Helwetiä kohtaan. Mies totesi kuitenkin, ettei hänellä ole mitään tekemistä tytön katoamisen kanssa. Sen sijaan mies kertoi tietävänsä, että tyttö varastettiin. Varkauden takana oli Helwetin mukaan lapsia rikkaille myyvä joukko. Poliisi ei ole päässyt epäillyn joukon jäljille.

madeleine 14
Madeleinen vanhemmat Kate ja Gerry McCann ovat tehneet kaikkensa löytääkseen tyttärensä. Vanhempia on kuitenkin myös epäilty Madeleinen taposta.

Vanhempiakin epäilty

Myös Madeleinen vanhemmat ovat saaneet osansa epäilyistä. Neljä kuukautta Madeleinen katoamisen jälkeen portugalilainen lehti suuntasi osoittavan sormensa tytön vanhempia kohti. Portugalilainen sanomalehti Tal & Qual kirjoitti poliisin uskovan McCannin pariskunnan aiheuttaneen tyttärensä kuoleman joko vahingossa tai kohtalokkaalla lääkeyliannostuksella. Lehden mukaan asian kertoneen lähteen kerrotaan olevan lähellä murhatutkimuksia.

Madeleinen vanhemmat haastoivat kyseisen lehden välittömästi oikeuteen. Pariskunnan lakimiehen mukaan väitteille ei ole perää ja ne ohjaavat tutkimusta väärään suuntaan.

Varsinkin Madeleinen Kate-äitiä on epäilty syylliseksi tyttärensä kuolemaan. Äidin syyllisyyttä alettiin epäillä, kun kadonneen Madeleinen verta löytyi perheen vuokra-autosta 25 päivää katoamisen jälkeen.

Äiti on kieltänyt syyllisyytensä. Vuonna 2011 julkaistiin naisen kirjoittama Madeleine, kuka vei tyttäreni - kirja, jossa hän purkaa tuntemuksiaan tyttärensä katoamiseen ja itseään kohdistuvaan syyllisyysepäilyyn liittyen.

Tutkintaa aiemmin johtanut, entinen poliisipäällikkö Goncalo Amaral syytti julkisesti Madeleinen vanhempia tytön katoamisesta. Vuonna 2008 julkaisemassaan kohukirjassaan Amaral piti todennäköisenä sitä, että vanhemmat tappoivat tyttärensä ja piilottivat tämän ruumiin.  

McCannit haastoivat Amaralin oikeuteen tämän väitteiden vuoksi. Oikeudessa Amaral tuomittiin maksamaan pariskunnalle 500 000 euroa julkisesta herjasta ja kunnianloukkauksesta. Amarol kuitenkin valitti oikeuden päätöksestä ja voitti haasteen

Koska tarkkoja perusteita vanhempien syyllisyydelle ei onnistuttu milloinkaan löytämään, heidät poistettiin epäiltyjen listalta.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Löytyykö Madeleine elossa?

Mysteeriä Madeleinen katoamisesta ei olla vielä valmiita hautaamaan. Viimeksi viime viikolla tutkinnassa mukana oleva poliisipäällikkö Mark Rowley totesi, että poliisilla on edelleen käynnissä erittäin merkittävä tutkimuslinja tapaukseen liittyen. Poliisi ei kuitenkaan kerro sen tarkemmin, mihin suuntaan tutkimusta on tarkoitus viedä.

Kaikki kivet on kuitenkin tarkoitus kääntää, jotta koko maailmaa ravistellut mysteeri saataisiin ratkaistua.

Mikäli Madeleine on edelleen elossa, hän täyttää ensi viikolla 14 vuotta.

Lähteet: The Guardian, The Sun, BBC, The Telegraph, MTV.fi​​​​​​​, Express 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.