Mainos

Madama Butterfly avaa Kansallisoopperan syksyn

Puccinin traaginen ooppera Madama Butterfly aloittaa Suomen kansallisoopperan syyskauden ensi-illat. Edellisen kerran tämä oopperamaailman suosikkiteos oli Kansallisoopperan ohjelmistossa 18 vuotta sitten.

Ensi-ilta on sunnuntaina. Meillä teos tunnetaan paremmin sen ranskankielisellä madame-nimellä. Ooppera lauletaan kuitenkin alkukielellä italiaksi; siksi madama. Butterflyn johtaa amerikkalainen kapellimestari Richard Buckley ja ohjaa italialaisamerikkalainen Lorenzo Mariani. Molemmat vieraat ovat työskennelleet nimekkäissä oopperataloissa niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

Madama Butterflyn vaativan osan laulaa sopraano Pirkko Törnqvist-Paakkanen ja Pinkertonin roolin tenori Ari Grönthal. Muissa keskeisissä tehtävissä ovat mezzosopraano Anna-Lisa Jakobsson ja baritoni Raimo Laukka. Oopperan toisen osajaon ensi-ilta on 7. syyskuuta. Tuolloin laulavat päätehtävissä Satu Vihavainen, Jyrki Anttila, Lilli Paasikivi ja Sauli Tiilikainen. Lavastuksen ja puvut on suunnitellut alan konkari, italialainen Maurizio Balo, jonka uraan mahtuu yli sata lavastusta ja puvustusta.

Traagisuus viiltää syvältä

Madama Butterfly kuuluu oopperakirjallisuuden kestosuosikkeihin: tarina on traaginen ja koskettava. Oopperan tapahtumat sijoittuvat vuosisadan alun Japaniin. Nuori geishatyttö Cio-Cio-San ja amerikkalainen laivastoupseeri rakastuvat toisiinsa. Upseeri kuitenkin hylkää tytön, joka jää yksin kasvattamaan heidän yhteistä lastaan. Tyttö odottaa miestä uskollisesti vuosikausia. Mies saapuukin, mutta vain vaatimaan lasta itselleen. Cio-Cio- San ei kestä petosta ja tekee itsemurhan. Cio-Cio-Sanina nähdään Törnqvist-Paakkasen ja Vihavaisen lisäksi 27. ja 30. lokakuuta kiinalainen Chen Sue. Hänen Pinkertoninaan laulaa Peter Lindroos. Nämä esitykset johtaa maestro Leif Segerstam.

Myös meillä Madama Butterflyllä on takanaan pitkä ja suosittu historia. Tähän mennessä teos on nähty Kansallisoopperassa 220 kertaa. Butterflyn ensimmäiset esitykset olivat Suomalaisessa oopperassa vuonna 1920. Tätä ennen teos oli nähty jo Ruotsalaisessa teatterissa Helsingissä vuonna 1909. Madama Butterflyn roolissa ovat niittäneet kiitosta nimekkäät sopraanomme Pia RavennastaIrma Urrilaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.