Rotterdamin sataman nostureiden ja konttien joukossa kohtaa surrealistisen näyn: lehmälauma apehtii kaikessa rauhassa aluksella, jota kutsutaan maailman ensimmäiseksi kelluvaksi maatilaksi.
Hollannissa, jossa maata on niukasti ja ilmastonmuutoksen vaikutus merenpintaan on päivittäinen uhka, maatilan kolmikerroksisen lasi- ja teräsalustan tavoitteena on osoittaa "lehmänjalostuksen tulevaisuus".
Kelluvat nautaeläimet asustavat ylimmässä kerroksessa, kun taas niiden maidosta tehdään juustoa, jogurttia ja voita keskitasolla, ja juustoa kypsytetään alimmalla tasolla.
– Maailma on muutospaineen alla, perustelee erikoista ratkaisua Minke van Wingerden, joka johtaa maatilaa aviomiehensä Peterin kanssa.
– Haluamme, että tila on mahdollisimman omavarainen ja kestävän talouden mukainen.
Lehmät ovat jyrkkä vastakohta valtaville aluksille ja Euroopan suurimman sataman jalostamoiden savulle, joka tuottaa yli kymmeneksen Hollannin päästöistä.
Kaksikko perusti kelluvan maatilansa vuonna 2019. He kertoivat halunneensa "tuoda maaseudun kaupunkiin", lisätä kuluttajien tietoisuutta ja luoda maataloudelle lisätilaa.
Kehittyneet viljelymenetelmät ovat hollantilaisille sinänsä tuttuja. Maassa on valtavien kasvihuoneiden verkosto, joka on nostanut Hollannin maailman toiseksi suurimmaksi maataloustuotteiden viejäksi Yhdysvaltojen jälkeen.
Nousee ja laskee vuoroveden mukana
Panostus viljelmiin on tuonut kuitenkin myös haittoja. Hollannissa on eräs Euroopan suurimmista kasvihuonekaasujen päästömääristä asukasta kohden. Pulma on iso erityisesti maitoalalla, jossa syntyy suuria määriä metaania lehmistä.

