Yksikään maailman mahtimaista ei yllä ilmastotavoitteisiinsa, varoittaa järjestö: "Maiden tulee miettiä valintojaan"

Mikään maailman suurimmista talousmaista ei tule yltämään Pariisin ilmastosopimuksessa sitoutumiinsa tavoitteisiin, sanoo ilmastotoimia seuraava järjestö Climate Action Tracker (CAT).

Järjestö on julkaissut huolestuttavan ilmastoanalyysin 36 maasta sekä EU:sta kokonaisuutena. Viesti on huolestuttava: Yhdelläkään maailman mahtimaista ei ole riittävää suunnitelmaa ilmastotoimiinsa.

Analyysissä oli mukana muun muassa kaikki G20-maat. Yhteensä selvityksessä olevien maiden joukko vastaa noin 80 prosentista maailman ilmastopäästöistä.

Pariisin ilmastosopimuksessa yli 190 valtiota sopi rajoittavansa ilmaston lämpenemisen reilusti alle kahteen celsiusasteeseen, mieluiten 1,5 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan.

Vain yksi nyt tutkittavan olleista maista, Gambia, tulee yltämään tavoitteeseen suunnitelmallaan.

Seitsemällä maalla, joista yksi on Britannia, toimet ovat ”lähes riittävät”, sanoo raportti.

Juttu jatkuu videon jälkeen

4:56
Raportti tutki EU:ta kokonaisuutena, joten Suomen toimia ei siinä yksilöidä. Raportin tiedonkeruun jälkeen Suomen hallitus ilmoitti uusista ilmastotoimistaan, joilla Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.

EU:n toimet eivät riitä

Muun muassa Yhdysvallat, EU ja Japani ovat ovat sektorissa ”riittämättömät", eivätkä tule yltämään 1,5 asteen tavoitteeseen. Raportin mukaan niiden kotimaiset tähtäimet ovat suhteellisen lähellä, mutta analyysin ulottuessa rajojen ulkopuolisiin vaikutuksiin, toimet eivät riitä.

Raportti listaa Iranin, Venäjän, Saudi-Arabian, Singaporen ja Thaimaan ”kriittisesti riittämättömiä” toimia esittäneiksi maiksi.

– Näiden maiden tulee miettiä uudelleen valintojaan, sanoi Climat Analyticsin, CATin yhteistyökumppanin, toimitusjohtaja Bill Hare.

Suuri saastuttajamaa Kiina saa Intian kanssa raportissa pyyhkeitä sitoutumisestaan hiileen polttoaineena.

– IPCC on antanut maailmalle punaisen varoituksen ilmastonmuutoksen vaaroista. Maailmalla on äärimmäinen kiire puolittaa päästönsä vuoteen 2030 mennessä. Kasvava joukko ihmisiä ympäri maailman kärsii koko ajan voimistuvista ilmastonmuutoksen vaikutuksista, ja silti hallituksen viivyttelevät.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja