Venäjällä lehmät voivat paeta talvea vihreille nurmille VR-lasien avulla – Japanissa maailman kallein liha kasvaa hieronnan ja klassisen musiikin voimin

Venäjällä erikoinen tapa piristää masentuneita lehmiä – VR-lasit auttavat palaamaan vehreille kesälaitumille 0:48
Video: Venäjällä erikoinen tapa piristää talvesta masentuneita lehmiä – VR-lasit auttavat palaamaan vehreille kesälaitumille

Venäläisen maitotilan lehmien käyttämät VR-lasit ovat puhuttaneet ihmisiä ja aiheuttaneet kummastusta tällä viikolla. Maataloudessa on käytössä jo runsaasti muitakin keinoja, jotka saavat navetat ja perunapellot näyttämään ennemminkin scifielokuvilta.

Moskovan läheisyydessä sijaitsevalla maitotilalla testataan VR-laseja, eli virtuaalitodellisuutta maatalouseläimille. Tutkijaryhmä ja maataloustuottajat loivat lehmien mittoihin ja muotoihin suunnitellut VR-lasit, joiden avulla lehmät voivat keskellä ankeaa talvea "siirtyä" vihreille nurmikoille paistavan auringon alle.

Kokeilua on perusteltu tutkimustuloksilla, joiden mukaan lehmän ympäristöolosuhteilla on huomattava vaikutus sen tuottaman maidon laatuun sekä määrään.

Venäläisellä maitotilalla kokeilu on vasta aloitettu, joten kattavaa tietoa lasien vaikutuksista maidontuotantoon ei vielä ole. CNN mukaan aikaisissa mittaustuloksissa on kuitenkin jo havaittu lehmien ahdistuksen vähentyneen sekä lauman yleisen mielialan kohonneen.

Tekoäly ilmoittaa, milloin kasvi pitää kastella tai lannoittaa

Mutta venäläiset farmarit eivät ole suinkaan ainoita, jotka yrittävät valjastaa teknologiaa maatalouden käyttöön.

Viljelyssä on jo käytössä tekoälyjä, jotka mittaavat kasvien tyytyväisyyttä ja ennakoivat tulevaa. Erityisesti kehittyvissä maissa on saatu paljon hyötyä järjestelmistä, jotka laskevat ihanteelliset ajat istuttaa, kastella ja lannoittaa kasveja ja hälyttävät niistä viljelijän puhelimeen.

Tekoäly voi myös varoittaa lähestyvistä sateista tai kuivuudesta, jolloin viljelijä voi ennakoida tilanteen. Robotteja ja robottilennokkeja käytetään apuna kasteluun, myrkyttämiseen, kitkemiseen ja sadonkorjuuseen.

Forbes kertoo, että start-up-yritykset ovat tuoneet markkinoille myös hälyttimiä, jotka auttavat sikatiloja yllättävässä, mutta ikävässä ongelmassa. J

os emakko laskee liikaa painoaan pienen porsaan päälle, hälytin havaitsee porsaan kiljahduksen ja emakon kyljessä oleva sensori värisee, jolloin se tajuaa nousta ajoissa ylös.

Maailman kallein liha kasvaa kuunnellen klassista musiikkia

Teknologian lisäksi myös eläinten hyvinvointia yritetään tukea myös perinteisin keinoin.

Japanilaista wagyuta pidetään yhtenä maailman parhaimmista naudanlihoista, ja Business Insider -lehden mukaan se on myös kalleinta: kilohinta voi nousta jopa 500 euroon.

Wagyu-nautojen kasvattamiseen kuuluu keskeisenä eläinten stressittömyys, jonka uskotaan vaikuttavan myös lihan makuun ja koostumukseen.

Wagyut käyvät hieronnoissa, ja niiden navettaan on asennettu juuri sopiva tunnelmavalaistus, CNN kertoo. Ruokavalio on laadukas, ja siihen lisätään runsaasti esimerkiksi rasvoja ja kuitua.

Wagyulle, kuten useille muille naudoille, soitetaan myös rentouttavaa musiikkia, yleensä klassista. Tutkimuksissa lehmien on todettu havaitsevan musiikkia ja todella kuuntelevan ja jopa nauttivan siitä.

Legendaariseen maineeseen nousseiden wagyuiden hemmottelua on nykyään kyseenalaistettu myös osin markkinointikikkana, varsinkin kopiotuotteiden kohdalla.

Naudat eivät siis välttämättä vietä jokaista päiväänsä kuin luksuskylpylässä, mutta aidon wagyun kasvatuksen periaatteet lähtevät ajatuksesta, että hyvinvoiva eläin tuottaa myös parempaa lihaa ja maitoa.

Sen varmasti moni maatilallinen voi allekirjoittaa, toteutettiin se sitten hieronnalla tai uusimmalla VR-teknologialla.

Lue myös:

    Uusimmat