Mainos

Maastopalot hiljalleen hallinnassa Kreikassa

Palomiehet ovat saaneet hillittyä Kreikassa kolme päivää riehuneita tulipaloja. Riski palojen uudelleen leimahtamisesta on kuitenkin yhä suuri.

Ateenassa oleva toimittaja Rita Strömmer kertoo, että esimerkiksi saarilla palaa kuitenkin yhä.

- Viranomaisten mukaan Ateenan lähellä ja esikaupunkialueella riehuvat palot ovat nyt hallinnassa. Täällä on kuitenkin yhä kuuma, ja jos tuulet nousevat niin kyllähän se uudelleen leimahtamisen riski aina on.

Kreikkalaiset ovat syyttäneet viranomaisia kovin sanoin sammutustöiden hitaudesta.

- Kansa on hyvin kriittistä, koska palot toistuvat joka vuosi ja ne tuntuvat aina leviävän laajemmalle ja laajemmalle. Paljon puhutaan myös ilmastonmuutoksesta eli siitä, kuinka suuria ja kuumia nämä tietyt vuodenajat ovat. Myös kovat tuulet levittävät paloja nopeammin, Strömmer sanoo.

Vuonna 2007 maastopalot aiheuttivat todella suuria tuhoja ja jopa kuolonuhreja. Strömmerin mukaan ihmiset ovat raivoissaan siitä, että edes tämän jälkeen mitään ei ole tehty paloturvallisuuden eteen. Myös maailman luonnonsuojelujärjestö WWF on moittinut Kreikkaa eilen paloturvallisuuden laiminlyönnistä.

- Sinnehän olisi pitänyt rakentaa esimerkiksi paloreittejä ja karsia aluskasvillisuutta, mutta tällaista ei ole tapahtunut.

Palon lähde ehkä kaatopaikka

Strömmer kertoo, että palojen syttymissyistä liikkuu paljon huhuja.

- Hurjin huhu syyttää tästäkin turkkilaisia, kun joitain syntipukkeja pitää etsiä. Palon lähtöpaikalla, pienessä kylässä, on uusi kaatopaikka, ja monet uskovat palon lähteneen sieltä leviämään.

Tuhannet ovat jättäneet kotinsa ja alueita on myös evakuoitu. Toimittaja Strömmer kertoo tavanneensa yhden suomalaisen, joka oli palaamassa Ateenan esikaupunkialueelle.

- Hän oli kuullut naapureiltaan, että tilanne on siellä aika onneton. Vesi on loppu monessa paikassa, kun sitä on käytetty myös sammutukseen. Lisäksi sähköä on vaikea saada, kun sähköjohdot ovat kärsineet paloissa pahoin.

Tulipaloja on ollut sammuttamassa yhteensä yli 500 palomiestä monesta eri maasta.

Rita Strömmer raportoi Ateenasta (Huomenta Suomi 25.8.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.