Maastohiihtotähtien mystiset poissaolot puhututtavat – Jari Isometsä epäileväinen päätösten taustoista: "Sen haluan nähdä"

Maastohiihdon huippuhiihtäjien poissaolot ovat puhututtaneet tällä kaudella. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä sanoo, että urheilijan terveyden tiukempi valvonta on hyvä asia, mutta epäilee samanlaisen tilanteen toistumista arvokisavuonna.

Maastohiihdon maailmancupin tällä kaudella on nähty lukuisia poissaoloja kärkihiihtäjien osalta. Viimeisimpinä käynnissä olevan Tour de Skin jättivät kesken Norjan Maiken Caspersen Falla ja Emil Iversen. Myös Suomen Krista Pärmäkoski joutui jättämään kiertueen väliin sairastelujen vuoksi. Isometsä ei usko, että lukuisat poissaolot johtuisivat ruuvien kiristämisestä arvokisojen välivuonna.

– Tourilla on aina käynyt niin, että hiihtäjiä sairastuu. Hiihdetään kovia kisoja ja matkustetaan, niin se on aika normaalia, että siinä tulee tällaisia. Näkisin sen itse sillä tavalla, että jos on välivuosi arvokisoista, niin eikö voisi ottaa vähän rennommin? Voihan siinä olla se, että joku tekee jonkinlaisia kokeiluja ja muutoksia. Se tarjoaa mahdollisuuden sellaiseen, Isometsä sanoo.

– Se on sinällään jopa jollakin tavalla omituista maastohiihdossa ja myös meidän suomalaisten ajattelutavassa, että olemme niin arvokisapainotteisia. Puhutaan välivuodesta, kun ei ole MM-kisoja. Urheilijat ajattelevat yleensä kaudet samanarvoisina poislukien olympialaiset. Se on kilpailuvuosi siinä missä muutkin. Vain yksi viikko on erilainen, Isometsä toteaa.

Hiihtoliittojen oman kilven kiillottamista?

Ruotsin Frida Karlsson ja Norjan Ingvild Flugstad Östberg ovat olleet otsikoissa terveyshuoliensa takia. Karlsson ei läpäissyt Ruotsin hiihtoliiton vuosittaista terveystarkastusta. Viikonloppuna vihdoin kautensa avannut ja palkintopallitaistelussa mukana ollut Östberg joutui jättämään alkukauden kilpailut väliin terveyssyiden takia.

Molempien poisjääntien syyksi ilmoitettiin levon, harjoittelun ja ravinnon epäsuhdan aiheuttama kokonaiskuva. Tarkempaa syytä ei ole kerrottu julkisuuteen.

– Se on hyvä, että näihin puututaan hyvin voimakkaalla kädellä, mutta jotenkin tulee väistämättä mieleen hiihtoliittojen oman kilven kiillottaminen. Nyt kun on arvokisoista välivuosi, niin voidaan tehdä tällaisia. Sen haluan nähdä, kun on olympialaiset ja jollekin sanotaan, että et pääse hiihtämään, Isometsä toteaa.

Isometsän mielestä on hyvä asia, että urheilijan terveyttä valvotaan tarkasti.

– Kysymys ei ole syömishäiriöistä, vaan urheilijathan syövät kuin hevoset. Sehän on täysin eri asia. Hehän treenaavat niin helvetisti, että se ei meinaa riittää vaikka söisikin paljon. Ruuan määrä on aivan järjetön, mitä he oikeasti syövät tuolla leireillä. 

– Pitäisi enempikin kiinnittää huomiota siihen harjoitteluun kuin ruokailutottumuksiin, koska silloin kun ollaan nuoria ja on intoa sekä palautuu hyvin, niin voi harjoitella aivan mahdottomia määriä, Isometsä kertoo.

– Se järki katoaa välillä päästä, kun on niin hyvässä kunnossa ja jaksaa harjoitella. Yksilölajeissa kuten maastohiihdossa yleinen ajattelutapa voi olla helposti se, että se joka harjoittelee eniten on paras. Se olisi liian helppoa, jos se menisi niin. Koko paketti pitää olla kunnossa, lepo, harjoittelu ja ruokailu. Tässä on ehkä pikemminkin näiden urheiljoiden kohdalla haettu tätä kombinaatiota, että saadaan tämä kolmiyhteys toimimaan kunnolla, Isometsä päättää.

Maastohiihdon Tour de Ski jatkuu uudenvuodenaattona Italian Toblachissa. 

Lue myös:

    Uusimmat