Määrittääkö MM-loppuottelu Lionel Messin perinnön? Asiantuntija muistuttaa historian pysäyttävästä hetkestä: "Hän ei käytännössä voittanut juuri mitään"

Lionel Messin häikäisevä suoritus alleviivasi tähden merkitystä:"Jos Messi onnistuu tämän voittamaan, siitä ei tarvitse ikinä enää keskustella" 1:53
Lionel Messin häikäisevä suoritus alleviivasi tähden merkitystä: "Jos Messi onnistuu tämän voittamaan, siitä ei tarvitse ikinä enää keskustella"

Otsikon kysymys on monitahoinen. Sen MTV:n jalkapalloselostaja ja ikänsä Messin uraa tarkasti seurannut Tuomas Virkkunen paaluttaa heti alkuun ja päättää lähestyä kysymystä jonkun toisen jalkapallosuuruuden suunnasta.

Jos Lionel Messi voittaa, hän nousee Diego Maradonan rinnalle. Tämän lausekkeen monet argentiinalaiset jalkapallotoimittajat alleviivaavat Qatarin MM-finaalin lähtökohdaksi.

Entä jos Messi ei voita? 

Virkkunen nostaa alkuun esiin nimen, joka kantoi Italiaa vastaavalla tavalla kuin Messi Argentiinaa, Roberto Baggion.

Maansa historian suurimpiin niin ikään lukeutuvan pelaajan, joka loisti Italian paidassa vuoden 1994 MM-kisoissa – erityisesti pudotuspeleissä.

Kaiken ratkaisevassa ja kaikkien muistamassa tilanteessa Il Divin Codino laukoi kuitenkin rangaistuspotkun taivaalle ja Brasilia juhli maailmanmestaruutta. Muitakin epäonnistujia oli, mutta maailma muistaa vain yhden.

 – Minun on pakko kysyä itseltäni, himmensikö se epäonnistuminen Roberto Baggion perintöä Italialle? Ja minun on pakko vastata siihen, että ei. Baggiota pidetään edelleen yhtenä sen maan suurimmista jalkapalloilijoista, vaikka hän ei käytännössä voittanut juuri mitään, Virkkunen pohtii.

Vaikka Baggion kasvot saattavat edustaa jälkipolville enemmän tai vähemmän epäonnistumista, hän lukeutuu, Italian historian kaikista pelaajasuuruuksista huolimatta, maan ikuisiin legendoihin. Perintö ei Virkkusen mukaan vahingoittunut.

Mutta, mutta. Lionel Messi sattuu olemaan maasta, jossa suurimmat urat piirtyvät ylimaalliseen asemaan noussutta, edesmennyttä Diego Maradonaa vasten. Messin osana on tulla verratuksi hahmoon, joka on argentiinalaisessa kaanonissa Jumalasta seuraava, eikä kukaan tiedä kumpaan suuntaan.

Lionel Messiltä harvinainen tunnustus: ”Olimme liian itsevarmoja turnauksen alussa” 1:27
Lionel Messiltä harvinainen tunnustus: ”Olimme liian itsevarmoja turnauksen alussa”

Messi ja Maradona ovat jalkapalloilijoina paitsi toisistaan täysin erillisiä, myös muusta jalkapalloilevasta maailmasta erillisiä. Messiä, vertaansa vailla, verrataan toiseen verrattomaan. Ja se toinen voitti maailmanmestaruuden.

– Maradona on Argentiinan kansalle edelleen kaikki kaikessa. Erityisesti poismenon jälkeen hän on koskematon. Mystifioitu. 

– Ja nyt ollaan juuri siinä, että aika vaikea on Italiasta nostaa vastaavaa verrokkia Baggiolle, joka olisi yhtä rakastettava pallotaituri. Messillä on aivan liian hyvä verrokki. Sellainen, joka on aivan muusta maailmasta. Eihän se ole lähtökohtaisesti edes oikein. Italiassa on ollut vaikka kuinka paljon voittajia ennen Baggiotakin, eikä hän peilaudu ketään toista vasten samalla tavalla kuin Messille tapahtuu aina Maradonan edessä, Virkkunen sanoo.

– Silti, kaiken jälkeen, minun on sanottava, että jos sunnuntain ottelu Messin perintöä himmentää, se tekee sitä marginaalisen vähän.

Vuoden 2014 MM-finaalia Saksalle häviämässä olleelle Messille ja Argentiinalle toi helpotusta vuoden takainen Copa American voitto. Ilman sitä sunnuntain loppuottelun määräävyys olisi kriittisempi.

– Se ei ollut pieni pokaali. He eivät olleet voittaneet sitä 28 vuoteen. Vaikka minulle on sinällään ihan sama mitä tapahtuu, olen iloinen, että he voittivat edes sen, jos Messille ei sitä kaikista isointa palkintoa suoda.

Lue myös:

    Uusimmat