Maarit tilasi aamuksi taksin elintärkeään hoitoon, auto saapui 3,5 tuntia myöhemmin: "Olin aivan kauhuissani" – näin Kela kommentoi kompastelevaa uudistusta

Useat elintärkeät hoidot uhattuna, kun taksit eivät hae asiakkaita sovittuun aikaan – Kela kommentoi kiperää asiaa suorassa lähetyksessä 3:56
Katso videolta, miten Kela kommentoi ikävää tilannetta.

MTV Uutisten tietoon on tullut useita tapauksia, joissa Kelan taksi ei ole tullut hakemaan potilaita sovittuun aikaan Uudellamaalla. Asiakkaiden täytyy päästä tärkeisiin hoitoihin, eikä myöhästymiselle ole varaa tiukkojen aikataulujen vuoksi.

– Minulla on ensi viikolla Meilahteen aika. Jos en pääse sinne ajallaan, niin en saa hoitoa ollenkaan. Sinne täytyy päästä.

Asiasta kertoo pyörätuolissa oleva Maarit (nimi muutettu), jolla on ollut useasti ongelmia Kelan taksien kanssa. Hänen dialyysihoitoihinsa pääsy on taksin varassa. Kyseessä on elintärkeä hoito, joka korvaa munuaisten toimintaa.

Ongelman takana on Kelan taksikilpailutus. Vuoden alusta alkaen Kelan tarjontaan on tullut kaksi uutta palveluntarjoajaa Uudellamaalla – Taksi Helsinki ja Lähitaksi.

Vaikka taksifirmoja on nyt kaksi, useat asiakkaat ovat kokeneet uudistuksen tähän mennessä hyvin ongelmalliseksi.

Maarit kertoo, että hankaluuksia on esiintynyt joulukuusta alkaen.

– Kun taksiyritys Menevä menetti sopimuksen, niin aika moni heitti hanskat tiskiin. Pääsin tapaninpäivänä hoitoon tunteja myöhemmin, enkä päässyt kotiin kuten olisi pitänyt.

Hoitoon kolme ja puoli tuntia myöhemmin

Maaritin vuoden ensimmäinen aamu ei alkanut odotetusti. Hän oli soittanut itselleen etukäteen kyydin seitsemäksi, mutta taksia ei näkynyt.

– Soitin taksiyritykselle puoli kahdeksalta, jolloin ilmeni, että tilaus on tehty päivälle kello yhdeksi.

– Yritys lupasi laittaa uuden haun, mutta taksia ei näkynyt.

Maarit joutui lopulta soittamaan palveluun kolme kertaa. Auto saapui puoli yksitoista hakemaan naisen – alkuperäinen hakuaika oli kolme ja puoli tuntia aikaisemmin.

Ainoastaan juuri vuoronsa aloittanut taksikuljettaja pahoitteli tapausta. Kukaan muu ei ole ollut naiseen yhteydessä.

– En todella saanut mistään kiinni ketään, Maarit painottaa.

– Olen aivan kauhuissani, miten tämä nyt toimii tulevaisuudessa.

Dialyysihoitoja tekevä hoitaja kertoo nimettömänä MTV Uutisille, että tilanteesta tulee valtavat ongelmat, jos hoitoihin ei päästä ajallaan.

– Täällä on tiukat aikataulut.

– Potilaan pitää päästä henkensä kaupalla 3–4 kertaa hoitoon viikossa.

Kela tekee töitä ongelman korjaamiseksi – tarkkaa aikaa ei tiedossa

Kelan mukaan ongelma on hyvin valitettava Uudellamaalla.

– Kun toiminta aloitetaan uusien palveluntuottajien kanssa, niin saattaa käydä niin, että alussa tulee ongelmia, pahoittelee Kelan vastaava suunnittelija Anne Giss.

– Missään tapauksessa matkat eivät saa jäädä toteuttamatta. Kyse on elintärkeistä matkoista.

Giss ei osaa tässä vaiheessa sanoa, kuinka moni on jäänyt ilman taksimatkaa Uudellamaalla. Kela kuitenkin korvaa 10 000 matkaa päivässä koko maassa.

Kansaneläkelaitos takaa, että he pyrkivät korjaamaan asian mahdollisimman pian.

– Me olemme tänäänkin aamulla jutelleen rakentavasti molempien palveluntuottajien kanssa. Molemmat ottavat hyvin vakavissaan tämän tilanteen.

– Kela edellyttää sitä, että tilanne korjaantuu mahdollisimman pian.

Laitos ei kuitenkaan osaa tässä vaiheessa sanoa konkreettisesti, milloin ongelma saadaan korjattua.

Kela korvaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon matkoja. Kelakorvattavia ovat tällä hetkellä myös koronatestit ja rokotusmatkat.

– Luulen valitettavasti, että näissä kaikissa voi olla jonkin verran ongelmia.


Lue myös:

    Uusimmat