Ajamatta jäävät Kela-kyydit piinaavat ihmisiä ympäri Suomea – Lapinjärvellä "täysi kaaos"

Ekaluokkalaisen Hillan järkyttävä taksimatka: Ajelutettiin 40 kilometriä ympäri Espoota ja auto kolaroitiin 0:20

Kelan korvaamia taksikyytejä koskevia ongelmia tulee tietoon jatkuvasti, kertoo MTV Uutisille piinaavasta tilanteesta avautuva lapinjärveläinen kuntapoliitikko ja hoitokodin johtaja. 

Yllä olevalta videolta voit katsoa aiheeseen liittyvän uutisvideon, jolla kerrotaan ekaluokkalaisen Hillan epäonnistuneesta koulukyydistä

– Täällä on täysi kaaos. Jos miettii koko Uudenmaan aluetta, paljon on kyytejä jäänyt ajamatta, arvioi RKP:n kuntapoliitikko ja hoitokodin johtaja Benny Engård Lapinjärveltä. 

Elo-syykuun aikana Lapinjärvellä on jäänyt ajamatta arviolta 20–30 etukäteen tilattua kyytiä, Engård arvioi. Vertailun vuoksi Lapinjärvi on alle 3 000 asukkaan kunta Uudenmaan maakunnassa. 

Engårdin mukaan ongelman taustalla on Kelan toteuttama taksimatkojen kilpailutus. Kilpailutetut matkat alkoivat 1.7.2018.

Muutoksen jälkeen tilanne on heikentynyt Engårdin mukaan dramaattisesti. 

Useita samanlaisia tarinoita

MTV Uutiset on kertonut viime aikana useista Kela-kyytien ongelmista. Esimerkiksi viime viikolla Vantaalla aivovammapotilas ei koskaan saanut hänelle etukäteen tilattua invataksia. Elokuussa puolestaan ekaluokkalaisen Hillan neljän kilometrin koulumatka keski lopulta 1,5 tuntia, kun kuski ei tiennyt, minne lapsi olisi pitänyt kuljettaa. 

Mies joutui odottamaan kuljetusta tunteja, ja kyyti järjestyi lopulta sairaalasta uuteen kotiin tyttären päättäväisyyden ansiosta. 

Vastaavanlaiset tarinat ovat Engårdille tuttuja. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Uusi taksilaki astui voimaan 1:55

– Yksikin mies on jäänyt hoitokodissa kolme kertaa ilman kyytiä. Toinen puolestaan kuusi kertaa. Hän liikkuu pyörätuolilla eikä pysty puhumaan. 

Engård on ollut taksitilanteen vuoksi yhteydessä muun muassa Kelan hallitukseen, mutta yhteydenottoihin ei ole Engårdin mukaan vastattu. Osa Lapinjärven tapauksista on kirjattu kirjoihin ja kansiin todistusaineistoksi ongelman laajuudesta. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Taksiala vapautui - mikä muuttui? 8:57

– Olen luottamushenkilö Lapinjärvellä muun muassa kunnanvaltuustossa, joten ihmiset tuntevat minut ja ottavat helposti yhteyttä. 

Kela on puolestaan tiedottanut useaan otteeseen, että esiin tulleisiin Kela-kyytien epäkohtiin puututaan. Kela on muun muassa uhannut taksifirmoja sakoilla, jos puutteet jatkuvat. 

Lue myös:

    Uusimmat