Mainos

Maaningan palon syttymissyy yhä epäselvä

Maaningan tuhoisan tulipalon syttymissyy on edelleen epäselvä. Viisi vanhusta kuoli toissa yönä, kun vasta käyttöön vihitty vanhusten palvelutalo tuhoutui räjähdysmäisessä tulipalossa. Tutkimuksissa on jo selvinnyt, että ensimmäisen hälytyksen antoi palossa menehtynyt mies. Paloturvallisuusmääräyksiä saatetaan kiristää tapahtuneen johdosta.

Palanut huone

Vanhusten palvelutalon palotutkimuksia jatkettiin itsenäisyyspäivänä. Tutkijat kuulivat mm. palopaikalle ensin ehtineitä palomiehiä ja palvelukeskuksen henkilökuntaa. Tutkijoiden kuva palon etenemistavasta on täsmentynyt, mutta syttymissyyn varmistamiseen menee vielä päiviä. -Laboratoriotutkimusten valmistuminen menee pitkälle arkeen, kertoi onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Kari Lehtola Maaningalla pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tuhoutuneesta palvelutalo Viljamista ja viereisestä kunnan palvelukeskuksesta evakuoidut vanhukset pääsivät palaamaan Maaningalle. Ensimmäiset noin 40 hengen evakkojoukosta kuljetettiin jo iltapäivällä Ollinniemen palvelukeskukseen, joka ei vaurioitunut palossa.
-Asukkaita tulee jatkuvalla syötöllä. Tarkoitus on, että muutto on ohitse iltaan mennessä. Huomenna asiat palaavat melko lailla uomiinsa, arvioi Maaningan vanhustenhuollon johtaja Pietari Perkinen iltapäivällä. Evakuoidut vanhukset olivat tilapäismajoituksessa läheisen Siilinjärven kunnan terveyskeskuksessa ja Tarinan sairaalassa.

Tuli eteni ullakolle ikkunoiden rikkouduttua

Vanhusten evakkotie alkoi sunnuntain vastaisena yönä, kun Maaningan Vanhustentaloyhdistyksen omistama palvelutalo syttyi tuleen. Palossa kuoli viisi vanhusta. Vainajien henkilötiedot kerrotaan myöhemmin tällä viikolla. Lisäksi kaksi muuta palvelutalon asukasta loukkaantui. Kuopioon sairaalaan toimitetun, häkämyrkytyksen saaneen vanhuksen tila on jo tiettävästi vakaa. Toisen vammat ovat lieviä.

Palon epäillään saaneen alkunsa yhdestä palvelutalon huoneistosta, mahdollisesti tupakasta, ja levinneen sieltä ullakkotiloihin ja kaikkialle rakennukseen.

Kari Lehtola

Ullakko oli avointa tilaa, jossa ei ollut palon kulkua katkaisevia väliseiniä.
-Rakennuksen välipohja on pidätellyt paloa tietyn ajan ja toiminut tarkoitetulla tavalla. Ikkunoiden rikkouduttua tuli on päässyt räystään alta katkottomaan ullakkotilaan, kertoi Lehtola. Palo-ovien osuudesta palon etenemiseen Lehtola ei ryhtynyt esittämään otaksumia.
-Sekin asia vaatii oman tarkan analyysinsä. Avaintodistajien kuuleminen on yhä kesken. Ei ole hyvä, jos he saavat tiedotusvälineistä valmiit vastaukset, Lehtola tuumi.

Palopaikalla oli Lehtolan mukaan palovartiointi läpi yön.
-Jälkisammutustöistä on huolehtinut kaksi palomiestä. Pienistä palopesäkkeistä nousi vielä illalla savua, joten paikkaa on täytynyt tarkkailla jatkuvasti, Lehtola mainitsee.

Turvapuhelimen nappi

Rakennuksen suunnittelussa tai rakentamisessa ei ole paljastunut toistaiseksi ainakaan virheitä. Todistajien kuulustelut jatkuvat arjen tultua. Lehtola on esittänyt, että tapausta selvittämään asetettaisiin suuronnettomuuksien tutkintalautakunta.

Palon uhri antoi turvapuhelimen napilla ensimmäisen hälytyksen. Harri Ekholmin juttu Seitsemän uutisissa. Kommentoimassa Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Kari Lehtola. (1.11)
(MTV3-STT)

Lue lisää Maaningan tuhoisasta tulipalosta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.