Maailmanpankki haluaa luonnolle hinnan

Maailmanpankki haluaa, että maailman valtiot antavat rahallisen arvon luonnolleen. Valtioiden budjetteihin pitäisi saada metsien, koralliriuttojen ja muiden eliöyhteisöjen taloudellinen arvo. Kansalliseen tilinpitoon halutaan mukaan kaikki hyödyt, jotka luonto tuottaa.

- Tässä on tarkoitus kokonaan muuttaa tapaa, jolla hallitukset arvostavat maansa ekosysteemejä, sanoi Maailmanpankin pääjohtaja Robert Zoellick tänään Japanissa YK:n ympäristökokouksessa.

Intia ja Kolumbia ovat lupautuneet ensimmäisinä maina ottamaan luonnon arvon mukaan taloudelliseen päätöksentekoon.

- Kansantalouden tilinpidossa pitää olla mukana metsien tarjoama hiilensidontapalvelu tai koralliriuttojen tuottamat hyödyt. Kun erilaisten ekosysteemien tuottamat biljoonien dollarien rahalliset arvot saadaan maiden tilipitoon, se auttaa suojelemaan luonnon monimuotoisuutta, joka hupenee hurjaa vauhtia, sanoi Zoellick.

Luonnon köyhtymisen on laskettu aiheuttavan maailman taloudelle 2–5 tuhannen miljardin dollarin menetykset vuosittain.

Kehitysmaat vaativat rahaa geenivaroistaan

Nagoyan kokouksessa yritetään sopia maailman geenivarojen hyödyntämisestä.

Kehitysmaat Brasilia etunenässä vaativat, etteivät rikkaat maat ja yritykset saisi vapaasti hyödyntää kehitysmaiden geenivaroja lääkkeiden, kosmetiikan ja muiden tuotteiden valmistukseen. Kehitysmaiden pitäisi saada oikeudenmukainen korvaus geenivarojensa hyödyntämisestä.

- Olen optimisti. Työskentelemme nyt ahkerasti ja huomisiltaan mennessä meillä voi olla sopimus, uskoi Brasilian ympäristöministeri Izabella Teixeira.

Huomenna perjantaina päättyvän kokouksen toivotaan myös hyväksyvän 20 tavoitetta sisältävä toimenpidelista, jolla maailman luonnon köyhtyminen pysäytetään vuoteen 2020 mennessä. Kiistaa on edelleen muunmuassa siitä, paljonko maailman maa- ja merialueista pitäisi suojella. EU:n tavoitteena on, että 20 prosenttia maa-alueista ja 15 prosenttia merialueista suojeltaisiin. Kiina ja Intia puolestaan ovat kannattaneet vain kuuden prosentin suojelutavoitetta merialueille ja rannikoille.

- Toivotaan, että tästä tulee jotain, mutta olemme huolissamme, että tavoitteet jäävät liian vaatimattomiksi, sanoi Greenpeacen delegaation johtaja Nathalie Ray.

Huomisiltaan mennessä selviää, saadaanko Japanissa aikaan sopimus luonnon köyhtymisen pysäyttämisestä.

- Ilmapiiri on positiivinen. Kaikki haluavat täällä sopimuksen, vakuutti Norjan ympäristöministeri Erik Solheim.

Lue myös:

    Uusimmat