Maailman radiotaajuudet puntarissa

Kansainvälisen televiestintäliiton (ITU) maailmanlaajuinen radiokonferenssi WRC-2000 järjestetään Istanbulissa 8.5.- 2.6.2000. Konferenssissa päätetään siitä, miten radiotaajuuksia saa tulevaisuudessa käyttää. Radiotaajuuksien saatavuus ja riittävyys ohjaavat osaltaan langattoman tietoyhteiskunnan kehityksen suuntaa ja nopeutta.

Taajuus

Radiokonferenssissa tehtävillä päätöksillä on ratkaiseva vaikutus myös siihen, miten Suomessa tulevaisuudessa riittää radiotaajuuksia tietoyhteiskunnan erilaisiin tarpeisiin. Konferenssiin osallistuu valtuuskuntia noin 170 maasta ja sen päätökset sitovat kaikkia maailman maita. Radiokonferenssi järjestetään joka kolmas vuosi.

Suomen kannalta tärkeimmät asiat konferenssissa ovat kolmannen sukupolven matkaviestinjärjestelmän ja muiden laajakaistaisten maanpäällisten radiojärjestelmien lisätaajuudet. Toisaalta Suomi pitää tärkeänä, että satelliittijärjestelmien käyttöön ei siirretä kohtuuttoman suurta määrää taajuuksia.

Matkaviestimille ja muille tietoyhteiskunnan järjestelmille lisätaajuuksia

Jo nyt on nähtävissä, että kolmannen sukupolven matkaviestintään varatut taajuudet eivät riitä. Niitä tarvitaan lisää jo vuosikymmenen puolen välin jälkeen. Suomen johtamassa työryhmässä on laadittu konferenssille yhteinen eurooppalainen ehdotus UMTSin lisätaajuuskaistaksi; ehdotukseen on sitoutunut jo 25 Euroopan maata.

Lisää taajuuksia tarvitaan myös laajakaistaisille kiinteille radiojärjestelmille, joiden avulla hoidetaan yleisten televerkkojen yhteyksiä ja voidaan tarjota myös nopeita data- ja multimediayhteyksiä suoraan kuluttajien koteihin.

Tietoyhteiskuntakehityksen kannalta tärkeistä taajuusasioista on odotettavissa äärimmäisen kiivas taistelu, sillä monet Euroopan ulkopuoliset maat sekä Euroopan maista esimerkiksi Venäjä, ovat ilmoittaneet vastustavansa ainakin osaa Euroopan keskeisimmistä ehdotuksista. Ennakolta on mahdotonta arvioida toteutuvatko esimerkiksi EU:n tietoyhteiskuntakehityksen kannalta oleelliset tavoitteet.

Satelliittiviestinnän kasvu hallittava

avaruusluotain

Uusille satelliittijärjestelmille halutaan lisää taajuuksia. Maailmalla suunnitellaan ja rakennetaan useita uusia satelliittijärjestelmiä. Niillä on tarkoitus tarjota mm. satelliittipuheluja ja nopeita datayhteyksiä (esim. Internet). Lisäksi on maan pinnan tutkimiseen ja paikan määrityksen tulossa lisää erilaisia satelliiteissa toimivia paikanmääritys- ja havainnointijärjestelmiä. Näillä järjestelmillä on sekä siviili- että sotilaskäyttöä.

Nykyiset satelliittitaajuudet eivät riitä kaikille suunnitteilla oleville satelliittijärjestelmille. Uhkana on, että Suomessa muussa käytössä olevia taajuuskaistoja siirretään osittain satelliittikäyttöön. Toteutuessaan tämä vaarantaa taajuuksien maanpäälliseen käytön riittävyyden. Uhattuina on esimerkiksi eräitä ilmailun navigoinnin, meteorologian, kiinteiden radiolinkkien ja yritysten radiopuhelinverkkojen taajuuskaistoja.

Suomella ennätysmäärä ehdotuksia

Konferenssivalmisteluihin ovat osallistuneet kaikki Euroopan maat. Yhteistyön tuloksena syntyi 400 yksittäistä ehdotusta konferenssin päätöksiksi. Kaikilla ehdotuksilla ei tosin ole koko Euroopan tukea.

Telehallintokeskus on päättänyt, että Suomi tukee kaikkia yhdessä laadittuja ehdotuksia, joten ne tulevat konferenssin käsittelyyn muiden muassa Suomen ehdotuksina.

Konferenssissa ovat Telehallintokeskuksen lisäksi edustettuina muut alan keskeiset viranomaiset, teleyritykset ja alan teollisuus.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat