Mainos

Maailman lasten parlamentti perusti nettivaltion

Espoossa koolla ollut maailman lasten parlamentti on päättänyt perustaa Internetiin virtuaalisen valtion, jonka kansalaisia ovat elävät ihmiset - kaikki maailman lapset 18 ikävuoteensa asti.

Päättäjän hiirikäsi

The Net Child State -nimisen virtuaalivaltion ylin elin on maailman lasten parlamentti. Lapset toimivat reaalielämässä omissa maissaan paikallisissa parlamenteissaan. Lapset aikovat tarkkailla, mitä maailmassa tapahtuu - hyviä ja huonoja asioita. Kun paikalliset parlamentit verkkoutuvat keskenään, ne saavat tukea toisistaan ja voivat nostaa yleiseen tietoisuuteen huonoja asioita ja yrittää saada niihin parannuksia.

Viikonvaihteen kokouksessa oli mukana lapsia Euroopan maista, lisäksi työskentelyyn osallistui Internetin välityksellä lapsia kauempaakin maailmasta. Kaikkiaan mukana oli kuutisenkymmentä lasta yli 30 maasta, pääosin maittensa ulko- tai opetusministeriöiden nimeämiä 12-15-vuotiaita.

Lasten tulevaisuusvisio yllättää kypsyydellään

Kokouksen julkilausuma sisältää ennusteen siitä, miltä maailma näyttää lasten mielestä vuonna 2010. Kahdeksankohtaisessa visiossa on paljon jo aikuistenkin aiemmin esittämiä ennusteita, mutta jotkut lasten ajatukset hätkähdyttävät suoruudellaan.

Katulapsia Romaniassa

Lapsiparlamentti esimerkiksi ennustaa, että tietokonepelien ja television lisääntyvä käyttö vaikuttaa lapsiin negatiivisesti, koska lapset eivät leiki toisten lasten kanssa eivätkä heidän sosiaaliset taitonsa kehity. Kokous keskusteli mustan listan laatimisesta sellaisista yrityksistä, jotka tekevät pahaa lapsille. Siten saattaisi olla mahdollista, että tällaiselle listalle joutuisi myös väkivaltaisten tietokonepelien ja videoiden valmistajia, jos he aiheuttavat vahinkoa lasten henkiselle kehitykselle.

Kokous kiinnitti huomiota myös maailman katulapsiongelmaan, huumeiden lapsille aiheuttamaan vaaraan ja köyhyyden huonoihin vaikutuksiin lasten tulevaisuudelle. Kokouksen mielestä eri maiden lapset voisivat kuvata pienillä ja helppokäyttöisillä videokameroilla oman maansa oloja. Näitä ohjelmia levitettäisiin tv-yhtiöiden koulutelevisioiden kautta isompina paketteina. Filmit pantaisiin myös nettiin.

Maailman lasten parlamentti syntyi vuonna 1998 suomalaisen toimitusjohtajan Jyrki Arolinnan ideasta. Kokouksessa ovat mukana ainoastaan lapset, mutta parlamentin tukena on nykyisin suomalaisista aikuisista koostuva Maailman lasten parlamenttiyhdistys. Sen tehtävänä on mm. organisoida kokouksia, hankkia varoja ja järjestää yhteyksiä.

Maailman lasten parlamentin nettisivut löytyvät osoitteesta http://www.childrensparliament.org.Sieltä pääsee myöhemmin linkin kautta myös perustettavan Nettivaltion kotisivulle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.