Mainos

"Maailman energiatehokkain" pikkuprosessori yhdistää halutessa kaiken nettiin

Huipputeknologia mahtuu aina vain pienempään tilaan ja kuluttaa alati vähemmän energiaa. Cambridgessa päämajaansa pitävä Arm Holdings on julkistanut uudet mikroprosessorinsa, jonka yhtiö väittää olevan maailman energiatehokkain.

Uudet prosessorit ovat kooltaan vain 1mm x 1mm ja ne saavat virtansa pienistä pattereista, joiden varauksen luvataan kestävän vuosia yhdellä latauksella. Pienet ja pieniruokaiset prosessorit mahdollistavat aivan uudenlaiset mahdollisuudet kytkeä vaikkapa luottokortteja, valaisimia tai vaikkapa kodinkoneita tehokkaasti toisiinsa ja verkkoon.

Virtapihi ja edullinen prosessori

Uusien 32-bittisten Arm Cortex-M0+ prosessoreiden väitetään käyttävän vain kolmasosan energiasta verrattuna nykyisiin 8- ja 16-bittisiin prosessoreihin. Uuteen tekniikkaan perustuvia mikrokontrollereita myymään vain noin 20 sentin kappalehintaan.

Vaikka puhutaankin pienistä mikrosiruista ja hinnoista, niin lopulliset luvut ovat valtavia: Joidenkin asiantuntijoiden mukaan vuonna 2020 maailmassa olisi kytkeytyneenä verkkoon jo 50-60 miljardia varustettua laitetta. Nykyään tällaisia laitteita on 10-15 miljardia kappaletta.

Armin mukaan suurin osa uusien pikkuprosessorien kohteista tulee olemaan sellaisia laitteita, jotka eivät vielä nykyään ole kytkettynä verkkoon. Arm Cortex-M0+ ei siis ole tarkoitettu älypuhelimien vauhdittajaksi, vaan se on suunniteltu toimimaan erilaisten sensori- ja ohjainjärjestelmien mikrokontrollerina.

"Prosessori viinipullon korkissa"

The Telegraph kertoo eräästä internetin perustajahenkilönä tunnetusta miehestä - Vint Cerfistä. Cerf on jo pohtinut mm. viinipullon korkkiin sijoitettua sirua, joka voisi ilmoittaa pullon omistajalle, kun viini on parhaimmillaan juotavaksi. Tai mikäli kyse on kallisarvoisesta viinistä, niin korkki voisi varoittaa omistajaansa, jos joku juomavaras avaa korkin salaa.

- Kaikkialla läsnä oleva verkkoyhteys on hyödyllinen lähes joka tarkoitukseen huoneistojen valaistuksesta moottorinohjausjärjestelmiin. Tämä kuitenkin edellyttää erittäin edullisia, vähävirtaisisia, mutta kuitenkin suorituskykyisiä prosessoreita, toteaa The Linley Groupin analyytikko Tom R Halfhill.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että NXP Semiconductors ja Freescale valmistavat Armin uutta prosessoria lisenssillä.

- Uusi siru mahdollistaa sen, että kaikki laitteet voivat olla yhteydessä verkkoon koko ajan, todetaan Freescalesta.

Arm Holdings ei ole kuitenkaan monopoliasemassa pikkuprosessoreineen.

Arizonalainen Microchip Technology on kehittänyt 32-bittisen "Pic" mikroprosessorin ja kalifornialaisella Atmelilla on myös tarjolla 32-bittisiä "Avr" -tuotteita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.