Maahantulokielto ei virolaisia murtovarkaita estänyt – oven väliin työnnetty tikku kertoi oliko asunnossa käyty

Espoon käräjäoikeus tuomitsi kaksi virolaismiestä vajaan neljän vuoden vankeuteen asuntomurtosarjasta Espoossa ja Pirkanmaalla. Molemmilla on taustallaan pitkät aiemmat vankeustuomiot ja maahantulokielto.

Meelis Blix, 44, ja Juri Jakovlev, 47, tuomittiin nyt kaikkiaan 11 törkeästä varkaudesta ja kahdesta varkaudesta.

Teot ajoittuivat toukokuusta lokakuuhun vuonna 2016. Tekopaikat elokuuhun saakka olivat Tampere, Kangasala ja Pirkkala. Lokakuun lopussa miehet tekivät neljä murtoa Espoossa.

Miehet tunkeutuivat asuntoihin, jotka olivat useimmiten tekoaikaan tyhjillään.

Blix kertoi oikeudessa käyttäneensä asuntojen merkitsemiseen usein oksia. Hän oli työntänyt oksan ulko-oven väliin. Mikäli oksa oli edelleen paikallaan, kun hän palasi asunnolle, ovea ei ollut tällä välin avattu.

Hän kertoi myös pyrkineensä aina varmistamaan, että talo oli tyhjä muun muassa soittamalla ovikelloa ja katsomalla ikkunasta. Joitain taloja hän oli tarkkaillut muutamia tunteja aikaisemmin.

Monenlaista tavaraa

Asuntoihin on murtauduttu vääntämällä ovi tai ikkuna auki. Asunnoista oli viety erilaista tavaraa alkoholista tauluihin ja koruista televisioihin. Paikkoja oli myös sotkettu.

Kaksikko jäi kiinni, kun poliisi lokakuun puolivälissä ryhtyi seuraamaan maahantulokiellossa olleen ja aiemmin murtosarjoista tuomitun Blixin autoa. Miehet olivat kiinniotettaessa kiertelemässä Espoon Lähderannassa asuintalojen pihoja etsiäkseen uusia murtokohteita.

Miesten hallusta löytyi runsaasti sellaista anastetuksi epäiltyä omaisuutta, jonka alkuperää ei ole pystytty selvittämään.

Aiempia tuomioita

Blix on tuomittu useasti aiemmin samanlaisista rikoksista. Kesäkuussa 2014 Vantaan käräjäoikeus langetti hänelle 15 asuntomurron sarjasta 3 vuotta ja 10 kuukautta vankeutta.

Hän pääsi vankilasta helmikuussa 2016 ja aloitti nyt tuomiolla olleen rikosten sarjan kolmen kuukauden päästä.

Jakovlevin taustalta löytyy tammikuussa 2011 tehty Malmin korupajan törkeä ryöstö, josta hän sai kuuden vuoden tuomion. Hän vapautui elokuussa 2015.

Lue lisää:

18.1.2013: Suomen suurin koruryöstö: Miehille kovat tuomiot

Hovioikeus ei tuomiota muuttanut.

Molemmat olivat ehdonalaisessa. Käräjäoikeus langetti kummallekin nyt 3 vuotta 9 kuukautta. Miehet määrättiin pidettäväksi vangittuna.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja