Maahanmuuttajia käännytetään mielenterveyspalveluista

Maahanmuuttajilla on monissa kunnissa vaikeuksia saada palveluja, koska kuntien työntekijät kieltäytyvät ottamasta heitä asiakkaikseen mm. kielitaidon puutteen nojalla.

Mielenterveysseuran SOS-keskuksen mukaan kuntien työntekijät kieltäytyvät ottamaan maahanmuuttajia asiakkaikseen. Kieltäytymistä perustellaan kulttuuritietouden ja kielitaidon puutteella ja tulkin käytön vaikeudella. Jopa lapsia kieltäydytään hoitamasta ja heitä pyritään siirtämään esimerkiksi SOS-keskuksen ulkomaalaisyksikköön.

- Työtä pidetään niin vaikeana ja hankalana, että mieluummin siirretään asiakas muiden palveluiden piiriin kuin otetaan vastuu asiakkaan hoidosta, epäilee erityisasiantuntija Lena Bremer SOS-keskuksesta.

Maahanmuuttaja-asiakkaiden suuret vaikeudet palvelujen saannissa on havaittu SOS-keskuksen ulkomaalaisten kriisipalveluissa.

- Kieltäytymisen syyt ovat samat kunnasta riippumatta. Harvoin enää syytetään tulkkimäärärahojen puutetta vaan pikemminkin tulkin käytön vaikeutta. On vaikea saada tulkkia tai vaikea työskennellä tulkin välityksellä. Kulttuuritietoutta pidetään myös edellytyksenä, että voidaan työskennellä maahanmuuttaja-asiakkaan kanssa, sanoo Bremer.

Kriisiaikoja varataan asiakasta näkemättä

Myös terveysaseman lääkäreiltä tai terveydenhoitajilta tulee Bremerin mukaan usein viestejä, etteivät he saa asiakastaan siirrettyä psykiatriselle puolelle, koska siellä kieltäydytään hoitamasta ulkomaalaista asiakasta.

- Eri kuntien kriisiryhmät ottavat myös yhteyttä SOS-keskukseen kriisiaikaa varatakseen jopa ennen kuin he ovat tavanneet asiakasta kertaakaan. Usein käy ilmi, että ensisijainen syy asiakkaan siirtoon on kielitaidon puute, eivätkä hoidolliset kriteerit. Joskus asiakkaan on arvioitu olevan pitkän terapian tarpeessa, mutta hänet halutaan siirtää kriisikeskukseen, koska on hankalaa saada maahanmuuttajaa kunnan palveluiden piiriin, toteaa Bremer.

Psykiatristen sairaaloiden henkilökunta on myös lähettänyt maahanmuuttaja-asiakkaita sairaalahoidon jälkeen SOS-keskukseen jälkihoitoon, koska he epäilevät, etteivät psykiatriset poliklinikat ota vastaan maahanmuuttajia.

Bremer huomauttaa, että perustuslain mukaan kaikilla kunnassa asuvilla pitää olla samat oikeudet palveluihin, mutta tämä laki ei näytä käytännössä koskevan maahanmuuttajia.

Ulkomaalaisten kriisipalvelu tarjoaa kriisiapua Suomessa asuville ulkomaalaisille ja heidän perheilleen. Kriisipalvelun tehtävänä on täydentää kuntien antamia palveluita.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat