Mainos

Maahanmuutosta tulossa tärkeä vaaliteema

Maahanmuutto on nousemassa merkittäväksi teemaksi ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Kaikki eduskuntapuolueet luokittelevat maahanmuuton tärkeäksi tai erittäin tärkeäksi vaalikysymykseksi.

Hallituspuolueista kokoomus, vihreät ja RKP katsovat maahanmuuton olevan vaaleissa erittäin tärkeä aihe. Myös perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit pitävät maahanmuuttoa erittäin tärkeänä vaalikysymyksenä. Vain keskusta sekä oppositiota tällä vaalikaudella johtanut SDP pitävät sitä hiukan vähemmän merkittävänä. Nekin arvioivat maahanmuuton tärkeäksi teemaksi vaaleissa.

STT tiedusteli suomalaisten puolueiden maahanmuuttopoliittisia linjauksia kaikille eduskuntapuolueille lähetetyssä kyselyssä.

Puolueet päivittävät maahanmuuttolinjojaan

Moni puolue päivittää parhaillaan tai on juuri päivittänyt maahanmuuttolinjaansa. Jo se kertoo valmiusasemien vaaleihin olevan haussa.

Vaalikeskustelusta saatiin esimakua, kun kolmetoista perussuomalaisten ehdokasta julkisti oman maahanmuuttokriittisen manifestinsa. Varsinainen perussuomalaisten vaaliohjelma on työn alla.

SDP:llä on valmisteilla laajempi maahanmuuttoa käsittelevä ohjelma, jonka on määrä valmistua lähiaikoina. Myös kristillisdemokraatit päivittävät maahanmuuttopoliittisen ohjelmansa syksyyn mennessä.

Keskusta kirjasi näkemyksiään maahanmuutosta kesäkuun puoluekokouksessa hyväksytyssä tavoiteohjelmassa. Vihreät antoivat niin ikään tuoreen linjauksensa kevään puoluekokouksessa, jossa hyväksyttiin tulevan vaalikauden poliittinen ohjelma.

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto hyväksyi maahanmuuttajapoliittisen ohjelman maaliskuussa. Kesän puoluekokouksessa hyväksyttiin poliittinen tavoiteohjelma, joka linjaa myös siirtolaisuuspolitiikkaa.

Kokoomuskin kirjasi maahanmuuttokantansa viime marraskuussa julkistamassaan raportissa. Vain RKP luottaa vanhempaan, vuonna 2008 hyväksyttyyn maahanmuuttopoliittiseen ohjelmaan.

Rasismia ei hyväksytä

Puolueiden maahanmuuttolausunnot ovat jo iskeneet kipinöitä. Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi syytti heinäkuussa SDP:n eduskuntaryhmän johtajaa Eero Heinäluomaa rasismilla flirttailusta. SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen kommentit maahanmuuttajien kotoutumisesta kimpaannuttivat monet keväällä.

Vaikka julkisuudessa on esitetty aiempaa kovempia lausuntoja, puolueille on niiden vastausten perusteella tärkeää irrottautua rasismista. Keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto ilmoittavat suoraan, etteivät hyväksy ehdokkailta rasistisia puheenvuoroja tai vihapuhetta. RKP sanoo lähtevänsä jo ehdokasasettelussa siitä, että puolueen ehdokkaat ovat "valistuneita, asiallisia ja käyttävät asiallisia termejä".

Harva puolue kuitenkaan sanoo suoraan neuvovansa ehdokkaita siinä, kuinka maahanmuutosta saa puhua. Perussuomalaiset kieltää ohjeistavansa ehdokkaitaan millään tavoin. Myös vihreät ilmoittaa, ettei opasta ehdokkaitaan sanavalinnoissa.

Vain keskusta sanoo "ohjaavansa ehdokkaitaan". Kristillisdemokraatit kertovat järjestävänsä syksyllä ehdokaskoulutuksen, jonka yhteydessä "on tarkoitus ohjeistaa ehdokkaita myös maahanmuuttopolitiikassa". Ohjeistaminen koskee kuitenkin lähinnä maahanmuuttotermejä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.