Lyly Rajala: Yle loukkasi puhemiestä julkeasti

Kansanedustaja ja Yleisradion hallintoneuvoston jäsen Lyly Rajala (kok.) on suivaantunut Ylen Presidentin kanslia -satiirisarjaan. Rajala ihmettelee, miten eduskunnan korkeinta henkilöä eli puhemies Sauli Niinistöä (kok.) voidaan loukata "eduskunnan omistamassa radiossa" noin julkeasti ja halventavasti.

Lyly Rajalan kannanotto koskee Presidentin kanslian jaksoa, joka lähetettiin 10. tammikuuta TV 1:llä.

Rajala kohdistaa kannanottonsa erityisesti Yleisradion toimitusjohtajalle Mikael Jungnerille, kanavapäällikkö Riitta Pihlajamäelle, ohjelmapäällikkö Harri Virtaselle sekä ohjelman tuottajan Broadcasters-yhtiön vastaavalle tuottajalle Jaana Besmondille.

- En yleensä katso "Presidentin kanslia" -ohjelmaa, koska se on mielestäni mauttomasti tehty. Katsoin kuitenkin ihmeissäni viime lauantain ohjelman jälkeenpäin Ylen Areenasta täällä Thaimaassa, koska sain useita yhteydenottoja ympäri Suomea, Rajala kirjoittaa.

MTV3 tavoitti Thaimaassa lomailevan Rajalan puhelimitse läheltä Pattayaa. Hän sanoi, ettei Yleisradio saa loukata omistajansa korkeinta edustajaa, eduskunnan puhemiestä.

- Ymmärrän että satiirissa otetaan kantaa esim. poliittisen henkilön pukeutumiseen mutta asiattomiin ja paikkansapitämättömiin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin puuttuminen on törkeää.

Ohjelmassa heitettiin Iltalehden mukaan, että "tämän hetken kuumin asuste on vanhempi mies, joka tarvitsee lukulasit suuseksiin".

- Suomen yleisradio on edelleen eduskunnan radio. Ylen toiminta rahoitetaan pääosin TV-maksuilla eikä valtion budjetista, Rajala kirjoittaa tiedotteessaan.

Rajala sanoo olleensa tähän asti tyytyväinen nykyiseen järjestelmään, jossa yleisradiotoiminta rahoitetaan lupamaksuin.

- Mutta jos rahoitus tulisi budjetista, tällaisissa tapauksissa olisi vastuullinen ministeri.

Rajala sanoo saaneensa tänään tietää, että häntä pahastuttanut jakso oli sarjan viimeinen, joten syitä jatkotoimiin ei hänestä ole. Tuleeko kansanedustajan hänestä vaikuttaa Ylen ohjelmien sisältöön?

- Ei yleensä, mutta ylilyönteihin on oikeus puuttua.

Vaatinut jo mediatuomioistuinta

Rajala on aiemmin tehnyt rikosilmoituksen Helsingin Sanomien jutun vuoksi, jossa hänet mielestään perusteettomasti yhdistettiin eduskunnassa väitetysti tapahtuneeseen seksuaaliseen häirintään. Syyttäjä on päättänyt syyttää jutussa neljää Helsingin Sanomien toimittajaa.

Sen jälkeen Rajala sanoi, että Suomeen tarvitaan mediatuomioistuin.

- Suomessa on kolme asiaa mennyt överiksi jo vuosia sitten. Ne ovat sananvapaus, tasa-arvo ja tietosuoja, Rajala sanoi tuolloin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat