Lyhyen vankilareissun voi ehkä tulevaisuudessa kärsiä kotona

Kotona tapahtuva rangaistus tapahtuisi sähköisen valvonnan avulla. Lyhyen tuomion saanutta seurattaisiin matkapuhelimella tai jalkapannalla. Järjestelmä olisi edullisempi kuin vankilatuomiolla.

Lyhyen vankilatuomion voi ehkä tulevaisuudessa kärsiä kotona sähköisessä valvonnassa. Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että sähköistä valvontaa laajennettaisiin niin, että lyhyen tuomion saanutta seurattaisiin matkapuhelimella tai jalkapannalla. Työryhmä haluaa uudistuksella edistää tuomitun sosiaalista selviämistä.

-Vankeinhoito on kallista. Sulkeminen suljettuun vankilaan on haitallista, perustelee oikeusministeriön apulaisosastopäällikkö Jari Lohi.

Sähköinen valvonta maksaisi vuodessa noin kaksi miljoonaa euroa. Lohi sanoo, että ajan kuluessa raha saadaan takaisin, koska valvonta vähentää ihmisten määrää vankiloissa. Nykyään yhden vankilavuoden hinta on jopa 45 000 euroa. Yhden suljetun vankilapaikan rakentaminen maksaa noin 200 000 euroa.

Pääosa valvottavista olisi rattijuopumukseen syyllistyneitä. Työryhmä arvioi, että valvontarangaistukseen voitaisiin vuosittain tuomita 1000 ihmistä.

Pakko olla selvä

Lohi arvioi, että valvontarangaistus herättää varmasti kiinnostusta. Vaikka tuomion kärsiminen kotioloissa saattaa kuulostaa lomailulta, niin sitä se ei työryhmän mukaan ole. Tuomitun on esimerkiksi sitouduttava päihteettömyyteen, jota valvottaisiin virtsa-, sylki- ja puhalluskokein.

Päihteettömyyttä valvotaan yllättävillä käynneillä kotona, työpaikalla tai opiskelupaikassa. Jos tuomittu on ottanut päihteitä, koti vaihtuu heti vankilaksi.

Sähköinen valvonta voitaisiin toteuttaa esimerkiksi nilkkaan tai ranteeseen kiinnitetyn pannalla, joka on yhteydessä asuntoon laitettuun seurantalaitteeseen.

Rangaistus voi aiheuttaa ahdistusta tuomitulle, ja sen vuoksi työryhmä on kaavaillut mahdollisuutta kodin ulkopuoliseen toimintaan ja henkilökohtaiseen tukeen. Työryhmä on laskenut, että rangaistus olisi pisimmillään neljä kuukautta ja lyhimmillään kaksi viikkoa.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) suhtautuu myönteisesti ehdotuksiin, jotka lähtevät nyt lausuntokierrokselle.

Valvontarangaistus on ollut Ruotsissa jo vuodesta 1994, ja sen on suorittanut 40 000 ihmistä. Tuomitut eivät ole tehneet vakavia rikoksia valvonnan aikana.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat