Luulitko olevasi huono rahankäyttäjä? Ongelmien juurisyy saattaa olla ”rahahäiriö” – näin tunnistat tuhoisan käytöksen

6:55
Videolla keskustellaan kotitalouksien velkaantumisesta.

Yhdysvalloissa puhutaan ”rahahäiriöstä”, jolla tarkoitetaan jatkuvia taloudelle tuhoisia käyttäytymistapoja. Asiantuntija antoi vinkit, joilla ongelmallisen rahankäytön tunnistaa.

Rahankäyttö voi aiheuttaa yksilötasolla terveydelle tuhoisaa stressiä ja parisuhteessa välejä tulehduttavia riitoja. Jos taloudenpitoon liittyvät tuhoisat pinttyneet käyttäytymistavat eivät ota lähteäkseen, kannattaa ongelmiin hakea ammattiapua.

Yhdysvalloissa käytetään termiä ”money disorder”, vapaasti suomennettuna ”rahahäiriö”. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa ihmisellä on jatkuvia tuhoavia taloudellisia käyttäytymistapoja. ”Rahahäiriö” on siis vakavampaa kuin niin sanottu huono rahankäyttö.

Näin "rahahäiriö" ilmenee

Huffington Post -sivuston haastatteleman psykologin ja Creightonin yliopiston apulaisprofessorin Brad Klontzin mukaan ”rahahäiriöstä” on kyse silloin, kun haitallinen käyttäytyminen vaikuttaa merkittävästi eri elämän osa-alueisiin, kuten terveyteen, parisuhteeseen ja työhön.

”Rahahäiriö” voi ilmetä esimerkiksi pakonomaisena shoppailuna, tarpeettomien tavaroiden hamstraamisena, työholismina, rahapeliriippuvuutena, taloudellisten asioiden piilotteluna, vastuun ottamisena muiden raha-asioista sekä taloudellisten tosiseikkojen kieltämisenä esimerkiksi laskuja vältellen.

Life & Debt: A Fresh Approach to Achieving Financial Wellness -kirjan kirjoittaja, lainaneuvottelija Leslie H. Tayne kertoi Huffington Postille, millaisia oireita “rahahäiriö” aiheuttaa. Jos itsensä tunnistaa oireista ja on huomannut rahankäyttönsä aiheuttavan ongelmia, kannattaa niihin hakea ammattiapua niin talousneuvojalta kuin asiaan perehtyneeltä psykologilta. Mikäli osaavan ja luotettavan ammattilaisen etsiminen tuntuu hankalalta, kannattaa ongelma jakaa läheisen ihmisen, kuten perheenjäsenen tai ystävän, kanssa.

1. Välttely ja kieltäminen

Yksi ilmeisimmistä taloudellisista ongelmista kielivistä merkeistä on niistä puhumisen välttely sekä ongelmien kieltäminen. Jos huomaa henkilön muuttuvan kiusaantuneeksi tai vaihtavan nopeasti puheenaihetta tilanteissa, joissa raha-asioista käsitellään, voi käyttäytyminen olla merkki ”rahahäiriöstä”.

2. Muuttuneet kulutustavat

Jos ihminen käyttää yllättäen selvästi tavallista enemmän tai tavallista vähemmän rahaa, voi taustalla olla taloudenpitoon liittyviä ongelmia.

3. Riippuvuus luottokorteista

Luottokortin käyttäminen perustarvikkeisiin, kuten ruokaan, voi olla merkki laajemmasta ongelmasta. Myös luottokortin käyttäminen muiden luottokorttilaskujen maksamiseen on tuhoisa polku, joka voi johtaa velkakierteeseen.

5. Mielen oireet

Äkillisesti iskevä ahdistuneisuus ja masennus voivat olla merkkejä rahaongelmista.

6. Fyysiset oireet

”Rahahäiriö” on mielen ja talouden ongelma, mutta siitä voivat kertoa myös kehon muutokset. Äkillinen painon lasku tai nousu, väsymys ja uniongelmat voivat johtua stressistä, joka ”rahahäiriöstä” aiheutuu

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja