Pyysikö ystävä tai sukulainen rahaa lainaksi? Sinun kannattaa kieltäytyä – tai ottaa ainakin nämä asiat huomioon

Rahan lainaaminen sukulaiselle tai ystävälle ei välttämättä ole hyvä idea, sillä se saattaa tuhota välit pysyvästi. Jos toista kuitenkin haluaa ehdottomasti auttaa, suosittelee ABS-CBN News-sivusto kiinnittämään huomiota muutamaan asiaan.

Joulun aikaan rahaa laitetaan palamaan niin lahjoihin, ruokaan kuin sukulaisten näkemiseen. Joskus rahaa voi kulua yli varojen, jolloin sukulaisilta tai ystäviltä voi olla helppo pyytää pientä tai vähän suurempaa lainaa.

Australialainen ABS-CBN News-sivusto kuitenkin kirjoittaa, että rahan lainaaminen sukulaiselle tai ystävälle ei kannata. Usein voi nimittäin käydä niin, ettei rahoja näe koskaan ja ainakaan lainasta ei saa kiitosta tai korvausta.

Tästä taas välit voivat kärsiä todella pahasti.

Perheenjäsenen laina oikeuteen asti

Australiassa on ollut käsittelyssä esimerkiksi tapaus, jossa äiti lainasi vanhimmalle pojalleen yli 300 000 Australian dollaria eli noin 192 000 euroa, jotta tämä voisi ostaa itselleen asunnon. Äiti ajatteli saavansa rahat takaisin 5–7 vuoden kuluessa, mutta poika ajatteli kyseessä olevan lahjan.

Pojalla olisi ollut varaa maksaa rahat takaisin, mutta hän ei niin tehnyt. Äiti vei asian oikeuteen asti, jossa päätettiin hänen hyväkseen. Poika joutui maksamaan äidilleen lainan korkoineen sekä oikeuskulut.

Alla olevalla videolla keskustellaan kotitalouden budjetista ja säästämisestä. Näin Julia onnistui säästämään miehensä kanssa 10 000 euroa vuodessa! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

Kotitalouden budjetti 10:00

Vaikka summa ei olisi yhtä iso kuin tässä tapauksessa ja sukulaisella tai ystävällä olisi vielä hyvä syy lainalle, kuten lääkärilasku tai vuokra, kehottaa ABS-CBN News kieltäytymään aina lainan antamisesta – tai ainakin miettimään seuraavia asioita lainan antamisen yhteydessä.

1. Kieltäydy lainasta ja anna sen verran kuin voit

Vaikka ystävän pyytämään suureen lainaan olisikin varaa, olisiko varaa olla saamatta rahoja koskaan takaisin? Australialaissivusto suositteleekin kompromissina sellaisen pienemmän summan antamista, jonka takaisin saaminen ei ole niin tärkeää.

Näin hyvät välit voi säilyttää toiseen osapuoleen ja auttaa häntä silti kattamaan kulut.

2. Kirjaa laina ylös

Luotamme totta kai ystäviimme ja perheenjäseniimme. Tilanne voi kuitenkin monesti olla se, että jossain vaiheessa itse kukin unohtaa, paljonko rahaa aikoinaan toiselta lainasi tai sen, että maksoiko sen jo takaisin.

Tällaisen ikävän tilanteen välttääkseen kannattaa kirjoittaa ylös, paljonko rahaa on toiselle lainannut ja milloin, ja antaa sama muistilappu molemmille osapuolille.

3. Allekirjoittakaa sopimus

Yksinkertaista muistilappua parempi vaihtoehto on itseasiassa laatia sopimus, jossa lainan ehdot käydään läpi – varsinkin jos laina on suurempi, kuten tuhansia euroja. Näin voi ainakin olla varma, että epäselvyyksiä ei ole lainan ehdoista tai takaisinmaksusta.

ABS-CBN News suosittelee kirjaamaan sopimukseen lainasumman, aikataulun takaisinmaksulle, mahdolliset korot ja muut yksityiskohdat, kuten sen, mitä tapahtuu, jos lainaa ei maksa aikataulussa. Sopimukseen voi kysyä apua lakimieheltä tai etsiä vinkkejä ja valmiita sopimuspohjia internetistä.

4. Sovi, ettei lainasta kerrota muille

Toisen osapuolen kanssa kannattaa sopia, ettei lainasta puhuta muille. Asian leviäminen voi nimittäin pahimmillaan johtaa siihen, että pian oven takana on muutama muukin, joka kaipaa lainaa. Tällä salassapitosopimuksella kunnioitetaan toki myös lainanottajaa ja hänen yksityisyyttään.

ABS-CBN News kuitenkin muistuttaa, että tällöin lainasta täytyy olla jotakin kirjallista dokumentointia. Muuten tilanteessa voi olla vain lainaajan ja vastaanottajan sana toista vastaan, eikä rahoja välttämättä näe enää koskaan.

5. Neuvo ottamaan laina virallisesta lähteestä

Yksi hyvä vaihtoehto suuren menoerän kattamiseksi voi olla myös henkilökohtaisen lainan ottaminen. Nyt ei ole kyse petollisista pikavipeistä, vaan esimerkiksi pankista voi neuvotella itselleen lainaa menoerään tai velkojien kanssa sopia maksusopimuksista.

Jos ystävä tai perheenjäsen kamppailee velkaongelman kanssa, voi esimerkiksi Takuusäätiö tuoda apua ongelmiin. Lainan antamisen sijaan voikin hyvin neuvoa toista, mistä lainaa voi saada ja auttaa vaikka ihan konkreettisesti papereiden täyttämisessä tai puhelimeen tarttumisessa.

Lähde: ABS-CBN News

Lue myös:

    Uusimmat