Rahankäyttö kuumentaa tunteita parisuhteessa – Asiantuntijoiden vinkit kriisien välttämiseen

Omat rahat: Naiset ja miehet rahankäyttäjinä 14:44

Rahankäyttö aiheuttaa suomalaispareille enemmän riitoja kuin Euroopassa keskimäärin. Noin viidennes pareista kertoo riidelleensä rahasta.

Parisuhteen rahakiemuroista puhuttiin Huomenta Suomen Omat Rahat -osiossa.

Riidat ovat yleisempiä avoliitoissa kuin avioliitoissa ja lapsiperheissä kuin lapsettomissa perheissä.

Tulos ei yllätä professori Terhi-Anna Wilskaa Jyväskylän yliopistosta.

– Suomalaisissa perheissä ollaan hyvin itsenäisiä ja tasa-arvoisia, ja roolit eivät siksi ole niin selkeät, Wilska sanoo.

Riitoja aiheuttaa Wilskan mukaan myös se, että suomalaiset eivät mielellään puhu rahasta.

– Ihmiset puhuvat monesta asiasta paljon vapautuneemmin kuin rahasta ja siitä, miten raha pitäisi jakaa.

Rahankäytössä tutkittuja eroja

Naisten ja miesten rahankäyttö eroaa tutkimusten mukaan toisistaan jonkun verran. Näin sanoo yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Nordeasta.

– Miehet esimerkiksi ottavat esimerkiksi naisia enemmän riskejä sijoituksissaan. Erot ovat kuitenkin sukupuolten sisällä suuremmat kuin niiden välillä.

Stereotyyppistä eroa järjellä- tai tunteella talouspäätöksiä tekeviin ei kannata Kärkkäisen mukaan tehdä. Tunteiden huomioonottaminen ei raha-asioissa ole huono asia. 

– Tarvitsemme aidosti myös tunteita hyvään päätöksentekoon. On tehty tutkimuksia, joiden mukaan henkilöt, joilla aivo-ongelmien takia tunteet eivät täysin toimi, saattavat tehdä haitallisia päätöksiä, Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäinen painottaa, että parisuhteessa kannattaa alkuvaiheessa sopia rahankäytöstä.

– Helpoin vinkki on, että raha-asioista puhuu ennen, kun niistä tulee ongelmia. Ensimmäisen kysymyksen ei tarvitse olla, paljonko tienaat mutta on hyvä sopia, miten menot jaetaan Kärkkäinen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat