Mainos

Luulitko, että vain ulkonäöllä on väliä? Näillä asioilla suurempi vaikutus viehättävyyteen

Ihmiset arvioivat toistensa viehättävyyttä kaikilla aisteilla, tuoreessa tutkimuksessa todetaan.

Viehättävyyden arviointi on monimutkainen prosessi, joten on turha kuvitella, että pelkällä ulkoisella olemuksella olisi väliä.

Frontiers in Psychology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, miten eri aistihavainnot vaikuttavat viehättävyyden arviointiin. Tutkimuksessa hyödynnettiin 73 aiemman tutkimuksen tuloksia, joista varhaisimmat oli tehty vuonna 1997.

Tulokset tukevat vahvasti käsitystä siitä, että viehättävyys on usean osatekijän summa. Ulkonäön lisäksi tuoksulla ja äänellä on merkittävä rooli viehättävyyden arvioinnissa.

Toisilleen tuntemattomat ihmiset vetävät yllättävän paljon johtopäätöksiä toisistaan pelkän äänen perusteella. Äänen avulla muodostetaan käsityksiä muun muassa sukupuolesta, iästä, yhteistyökykyisyydestä, mielentilasta, fyysisestä voimakkuudesta ja jopa hedelmällisyydestä.

Tuoksujen perusteella saatetaan arvioida toisen ihmisen terveydentilaa ja geenien yhteensopivuutta. Tämä vaikuttaa etenkin parinmuodostukseen, kun etsitään sopivaa lisääntymiskumppania.

Tutkimuksia tuoksujen ja äänen vaikutuksesta viehättävyyteen on kuitenkin varsin vähän verrattuna siihen, kuinka paljon ulkonäön vaikutusta on tutkittu. Tämänhetkiset tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että tuoksu saattaa olla peräti merkittävin yksittäinen tekijä viehättävyyden vaikutelman luomisessa.

Tutkimuksen johtaja Agata Groyecka painottaa, että asiaa on syytä tutkia vielä tarkemmin ennen kuin asiasta voidaan vetää tarkempia johtopäätöksiä.

On syytä muistaa, että viehättävyyden arviointiin vaikuttaa lukematon määrä muitakin asioita. Aistinvaraisen arvioinnin perusteella syntyvä ensivaikutelma saattaa kumoutua hyvinkin nopeasti, kun ihmiset pääsevät tutustumaan paremmin toisiinsa.

***

4:11

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.