Haluatko selvittää lapsesi älykkyyden? Kurkistus vaippaan voi riittää

Tutkijoiden mukaan lasten älykkyys voi olla mahdollista päätellä pelkän likaisen vaipan perusteella. 

Jokainen vanhempi ajattelee usein oman pienokaisensa olevan älykkäämpi kuin muiden lasten, vaikka oma lapsi ei osaisi edes puhua tai pitää lusikkaa kädessään. Älykkyyden arvailulle on aika laittaa piste, sillä tutkijat ovat nyt löytäneet keinon, jolla lapsen älykkyysosamäärä voi olla mahdollista selvittää todella helposti – pelkkiä likaisia vaippoja tutkimalla. 

Biological Psychiatry -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa psykiatrian professori Rebecca Knickmeyer kertoo löytäneensä mielenkiintoisen yhteyden vauvojen ulosteen ja heidän kognitiivisten taitojensa välillä.

Tulosten luotettavuudesta on vielä liian aikaista sanoa

Tutkijat kävivät läpi 89 pääasiassa yksivuotiaan lapsen ulostenäytettä, joiden perusteella he jaottelivat löydöksensä kolmeen eri luokkaan ulosteiden mikrobiologisten koostumusten perusteella. Tämän lisäksi he analysoivat lasten kognitiivisia taitoja ja tulivat siihen tulokseen, että niiden lasten, joiden ulosteet sisälsivät suuren joukon erilaisia mikrobeja, oli eniten puutteita kognitiivisissa taidoissa.

Kognitiolla tarkoitetaan älyllisiä ja psykologisia toimintoja, joiden avulla ihminen käsittelee tietoa ja ympäristöään.

Tämä yllätti tutkijat, sillä aiemmissa tutkimuksissa yksipuolisella mikrobikannalla on todettu olevan terveyden kannalta negatiivisia vaikutuksia.

–  Iso asia tässä on, että meillä on ryhmä erityisen bakteerikannan omaavia lapsia, jotka pärjäsivät parhaiten näissä kognitiivissa testeissä, Knickmeyer kertoo tutkimustuloksista.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun suoliston bakteerien ja kognitiivisten kykyjen välistä yhteyttä on tutkittu ihmisillä. Jyrsijöiltä on puolestaan löydetty aiemmin samankaltaisia yhteyksiä, mutta vielä on liian aikaista sanoa, kuinka luotettavasti lapsen älykkyyttä voitaisiin ryhtyä arvioimaan pelkän vaipan sisällön perusteella.

Tutkijat pyrkivät nyt selvittämään, onko aivojen kehityksellä ja suoliston bakteerikannalla suora yhteys, vai toimivatko bakteerit jonkun muun aivojen kehitykseen vaikuttavan prosessin välittäjänä.

Lähteet: Mirror, Eurekalert 

***

0:52

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.