Mainos

Suomalaislääkäri nenähuuhtelukannusta: "Bakteerihysteria on hyvä unohtaa"

Suomalaislääkärin mukaan nenähuuhtelukannun pesemiseen voi turvallisesti käyttää keittämätöntä vesijohtovettä. 

MTV uutisoi viime viikolla Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n antamasta lausunnosta, jonka mukaan nenähuuhtelukannun puhdistaminen vesijohtovedellä voi aiheuttaa vakavan infektion. Terveystalon korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Salorannan mukaan Suomessa vastaavanlaista vaaraa ei ole, sillä suomalainen vesijohtovesi on erittäin puhdasta ja turvallista.

Veden keittäminen ei välttämätöntä 

Amerikkalaisjärjestön lausunnossa oltiin huolissaan erityisesti tappavista Naegleria fowleri -ameeboista, joita ei Salorannan mukaan tiettävästi Suomessa esiinny. Meillä kuumavesi kuumennetaan riittävän kuumaksi, vähintään 55-asteiseksi, jolloin ameeba ei vedessä pysty elämään.

Salorannan mukaan suomalaista vesijohtovettä voi käyttää turvallisesti kannun pesuun ja huuhteluun.

– Jos se jotenkin arveluttaa, vesijohtoveden keittäminen ja jäähdyttäminen on varma tapa pitää bakteerit aisoissa. En sitä kuitenkaan vaatisi tässä kohtaa, sillä suomalainen vesijohtovesi on erittäin turvallista ja puhdasta, Saloranta toteaa. 

Tässäkin asiassa lääkäri peräänkuuluttaa maalaisjärjen käyttöä.

– Jokainen meistä kantaa mukanaan bakteereita, joiden lukumäärä on satatuhatkertainen maailman väestölukuun verrattuna. Bakteerit ovat meidän seuralaisiamme, emmekä pääse niistä eroon. Tietynlainen bakteerihysteria on hyvä unohtaa ja pitää jalat maassa.

Pesu, säännöllinen sterilointi ja kuivaus 

Vaikka kyseistä vaaraa ei Suomessa olekaan, Saloranta kehottaa kiinnittämään huolta nenähuuhtelukannun huoltoon. Kannu tulisi pestä joka käyttökerran jälkeen sekä steriloida säännöllisin väliajoin, noin viikon tai kahden välein, jos käyttö on päivittäistä. Tärkeää on myös kuivattaa kannu huolellisesti. Nämä toimenpiteet estävät sen, etteivät nenän omat bakteerit jää loukkuun kannuun.

– Vaikka kyseessä ovat nenän omat bakteerit, mukana voi olla taudinaiheuttajia, jotka voivat jäädä kannuun pyörimään, jos sitä ei huolla kunnolla.

Salorannan mukaan useat tutkimukset ovat osoittaneet, että nenähuuhtelukannun käytöstä on selvää hyötyä niin flunssassa, poskiontelotulehduksissa kuin allergioissakin. Oireettomaan nenään nenähuuhtelukannun käyttö ei tuo lisähyötyä, vaikka ei siitä varsinaisesti ole haittaakaan.

– Joillain ihmisillä nenän limakalvo voi ärtyä, varsinkin silloin, jos suolaliuosta ei sekoiteta oikein. Jos suolaliuos on oikeanlaista, ei sen käytöstä varsinaista haittaakaan ole, Saloranta toteaa.

***


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja