Luther-säätiön rippikoulu kiristää välejä kirkkoon

Naispappeutta vastustavan Luther-säätiön rippikoulu kiristää säätiön ja evankelisluterilaisen kirkon välejä entisestään. Kun rippikoulu järjestetään ilman kirkon hyväksyntää, nuoret eivät myöskään saa kirkossa niitä oikeuksia, jotka rippikoulu ja konfirmaatio muutoin tuovat.

- Opetukseen ei liity mitään uutuuksia. Uskonopillinen sisältö on sama kuin kirkon hyväksymissäkin rippikouluissa, sanoo Antti Lehrbäck, toinen rippikoulun opettajista.

Kiista pappisvirasta ei Lehrbäckin mukaan missään tapauksessa ole rippikoulun pääasia. Liikkeen painotukset tullevat kuitenkin esille.

- Osanottajat ovat meidän seurakuntiemme nuoria. He tietävät hyvin paljon jo valmiiksi.

Rippikoulu on määrä pitää kesäkuussa Hattulassa Hämeenlinnan lähellä. Leiri on viikon mittainen eli hieman lyhyempi kuin evankelisluterilaisen kirkon rippikoulut.

Lehrbäckin mukaan leirillä opiskellaan ainakin katekismusta. Uudempia rippikoulun oppikirjoja käytetään hyödyksi, mutta ei seurata sellaisinaan.

Oppilaita on ilmoittautunut viisi eri puolilta Etelä-Suomea. Lehrbäckin mukaan tulevien vuosien rippikouluissa nuoria on todennäköisesti enemmän, sillä liikkeessä on paljon lapsiperheitä.

Rippikoulu ilman kirkkoa

Evankelisluterilaisen kirkon lupaa ei ole kuitenkaan haettu. Ainakaan teoriassa se ei olisi mahdotonta: monet herätysliikejärjestöt ja kristilliset kansanopistot ovat jo vuosia järjestäneet rippileirejä, joiden opetussuunnitelmat tulee hyväksyä tuomiokapitulissa.

- Luther-säätiön kymmenvuotisen historian perusteella lupaa ei varmastikaan saataisi, arvioi Lehrbäck.

Luvan puuttuminen merkitsee, että rippikoulu ja konfirmaatio eivät tuo nuorille evankelisluterilaisessa kirkossa oikeutta kummiksi, kirkolliseen vihkimiseen, kirkkovaltuuston jäseneksi eikä papin tai kanttorin virkoihin.

Säätiön dekaanin Juhana Pohjolan mukaan tämä on tehty selväksi sekä rippikoululaisille että heidän vanhemmilleen. Pohjolan mielestä asian ei tarvitse olla suuri ongelma - hyväksytyn rippikoulunhan voi käydä myöhemmin vaikka armeija-aikana.

- Osa rippikoululaisista ei edes kuulu kirkkoon. Sitä paitsi konfirmaation merkitys on ennen muuta hengellinen, Pohjola sanoo.

"Laillista, mutta harhaanjohtavaa"

Kirkossa Luther-säätiön rippikoulusta ei olla ainakaan mielissään.

- Ei tällaista mitenkään voi hyvällä katsoa. On se ainakin harhaanjohtavaa, koska rippikoulu mielletään evankelisluterilaisen kirkon toiminnaksi, muotoilee Leevi Häikiö, Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulin lakimies.

Hattula on Tampereen hiippakunnan aluetta, mutta Häikiön mukaan Luther-säätiön rippikoulu hiertää koko kirkkoa. Opetuksen sisällöstä hän ei sano mitään, koska opetussuunnitelmaa ei ole tuomiokapituliin lähetettykään.

Häikiö arvostelee jo käytännön syistä sitä perustelua, että nuoret voivat hakeutua myöhemmin kirkon rippikouluun. Aikuisrippikoulu on luterilaisessa seurakunnassa ennemminkin poikkeusjärjestely.

Leirin pitäminen sinänsä ei kuitenkaan riko kirkkolakia tai mitään muutakaan lakia.

- Järjestö voi harjoittaa laillisesti omaa toimintaansa. Onhan vapaa-ajattelijoillakin omat leirinsä, Häikiö sanoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat