Mainos

Luottorekisteritietoja halutaan laajentaa

Tietosuojakysymyksille ehdotetaan uutta yleislakia, joka sallisi mm. luotto- ja takaustietojen tallentamisen luottotietorekisteriin. Kymmenen vuotta vanha henkilörekisterilaki ehdotetaan korvattavaksi uudella henkilötietolailla.

Uusi laki helpottaisi tietojen siirtoa muihin EU-maihin, mutta rajaisi tarkemmin henkilötunnuksen käyttöä. Tietosuojavaltuutetulle uusi henkilötietolaki toisi lisää valtaa.

Eniten erimielisyyttä jo lakiehdotuksen laatineen toimikunnan sisällä on aiheuttanut ehdotus, jonka mukaan luottotietorekisteriin saisi vastedes tallettaa tietoja ihmisten veloista ja takauksista. Näin pyrittäisiin estämään kansalaisten ylivelkaantumista ja turvaamaan takaajien asemaa. Näitä tietoja saisi luovuttaa vain luotto- ja rahoituslaitoksille.

Oikeusministeri Kari Häkämies ei ole vielä päättänyt omaa kantaansa asiaan. Toisaalta hän ymmärtää huolen, että tällainen rekisteröintimahdollisuus voi heikentää luotonsaantimahdollisuuksia myös ihmisiltä, joiden maksukyvyssä ei olisikaan puutteita. Toisaalta se ehkäisisi ennalta vastuullisten luotosaajien joutumista jälkilaskun maksajiksi suurten luottotappioiden vuoksi, arvelee Häkämies.

EU-direktiivin seurauksena uusi laki määrittelisi ammattiliittoon kuulumisen arkaluonteiseksi tiedoksi. Ajatus on uusi Pohjoismaissa, missä työntekijöiden järjestäytymisaste on perinteisesti korkea. Käytännössä tämä merkitsisi mm. sitä, että ammattiliittojen jäseniltä olisi saatava kirjallinen suostumus, jotta työnantajat voisivat vanhaan tapaan kerätä ammattiliittojen jäsenmaksut.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.