Mainos

Luottokorttien tietovarkaus koskee 6000 suomalaista

Luvaton tunkeutuja sai amerikkalaisyhtiön tietojärjestelmästä jopa 40 miljoonan ihmisen, myös noin 6000 suomalaisen, salaiset korttitiedot. Yhtiön toimitusjohtaja myöntää toimineensa väärin.

Sanomalehti New York Times kertoo verkkosivullaan, että amerikkalaisen CardSystems Solutions -yhtiön toimitusjohtaja John M. Perry myöntää tietojen määräysten vastaisen säilyttämisen. Tietomurrossa vietiin jopa 40 miljoonan luottokortin tiedot, joukossa on myös 6000 suomalaista luottokorttia.

Määrä nousi huomattavasti ennakkoarvioista, kun mukaan saatiin myös nettiostosten yhteydessä vääriin käsiin joutuneiden korttien määrä. Noin 5500 kortin tiedot on saatu nettiostosten yhteydessä. Lopuilla on tehty ostoksia normaaliin tapaan Yhdysvalloissa.

CardSystems Solutions hoitaa korttimaksutapahtumia kortin käyttäjän ja maksun saajan pankkien välillä. Luvaton tunkeutuja sai yhtiön tietojärjestelmästä korttien haltijoiden nimet, tilinumerot ja korttien voimassaoloajat. MasterCardin ja Visan sääntöjen mukaan tietoja käsittelevä yhtiö ei saa säilyttää mainittuja korttiin liittyviä tietoja sen jälkeen, kun maksutapahtuman rahansiirto on suoritettu.

Perryn mukaan CardSystems Solutions säilytti tietoja "tutkimuksellisiin tarkoituksiin" eli sen määrittelemiseksi, miksi tietyt siirrot rekisteröityivät vahvistamattomiksi tai keskeneräisiksi. Perryn mukaan asia on jo korjattu, eikä yhtiö enää säilytä korttien arkaluontoisia tietoja.

Tietomurtoa pidetään kaikkien aikojen suurimpana lajissaan. Korteista on luottokorttiyhtiöiden arvioiden mukaan noin 14 miljoonaa MasterCardeja ja 22 miljoonaa Visa-kortteja.

Suomalaisiin otetaan yhteyttä

Pankit selvittävät edelleen Yhdysvalloissa tietovarkauden kohteeksi joutuneiden suomalaisten MasterCardien määrää. Suomessa MasterCardeja myöntää Nordea. Ensitietojen mukaan tietovarkaus koskee satoja kortteja. Myös varastettuja Visa-korttitietoja saattaa olla aiemmin ennakoitua noin 500:aa enemmän.

Luottokunnan varatoimitusjohtaja Petri Carpen ja johtaja Matti Korkeela OP-ryhmästä sanoivat, että yhteydenotot tietomurron kohteiksi joutuneiden korttien haltijoihin on aloitettu. Heille pyritään saamaan uusi luottokortti mahdollisimman nopeasti.

- Tämä on ikävä tapaus enkä halua vähätellä sen merkitystä, mutta luottokortti on erittäin turvallinen maksuväline. Viime vuonna väärinkäytöllä aiheutettujen tappioiden määrä oli maailmanlaajuisesti 0,05 prosenttia korttien kokonaiskäytöstä, Carpen selvitti.

Suomessa osuus jäi 0,02-0,03 prosenttiin eli noin 1 miljoonaan euroon. Voimassa olleiden varastettujen korttitietojen määrän selvitystyötä vaikeuttaa se, että murron kohteena oli myös jo lakanneita kortteja.

Asiakas ei kärsi mahdollisesta varkaudesta

Nordea rahoituksen varatoimitusjohtaja Pertti Kiviniemi painottaa, että asiakas ei joudu kärsimään mahdollisesta varkaudesta. Kortinhaltijan ei myöskään itse tarvitse tehdä heti mitään, vaan korttiyhtiöt ja pankit ottavat yhteyttä kortinhaltijoihin ja selvittävät väärinkäytökset.

Ulkomailla oleville kortinhaltijoille tai muuten korttiaan tarvitseville pyritään takaamaan mahdollisuus kortin käyttöön, kun voidaan varmistaa, että korttia käyttää sen oikea haltija. Mahdollisten väärinkäyttöjen aiheuttamat tappiot selviävät vasta siinä vaiheessa, kun korttien haltijat alkavat saada laskujaan.

Suomalaisten tiedot ovat CardSystems Solutions -yhtiön järjestelmässä, jos luottokorttia on käytetty Yhdysvalloissa tai asioitu yhdysvaltalaisen yrityksen verkkokaupassa. Suomessa yrityksen palveluita ei käytetä.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI tutki tapahtunutta. Yhdysvaltalaiset luottolaitokset kehottivat asiakkaitaan säilyttämään luottokorttikuittinsa erityisen hyvin ja ilmoittamaan heti mahdollisista epäselvyyksistä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 20.06.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.