Luota tunnettuun merkkiin ledi-ostoksilla – hinta takaa laadun

Joissain tuotteissa kalliimpi hinta on oikeasti merkkinä laadusta. Lähes kolmannes testatuista ledilampuista ei täyttänyt odotuksia. Ole varovainen lamppuvalinnoissa.

Ledilamppua ostaessa kannattaa luottaa tunnettujen valmistajien tuotteisiin, kertoo Motiva.

Eurooppalaisessa lamppuvertailussa tuntemattomien valmistajien edulliset lamput eivät täyttäneet pakkauksessa ilmoitettuja ominaisuuksia valon määrän, värilämpötilan tai värintoiston osalta. Hyvin edullisten lamppujen riskinä on usein myös lyhyt käyttöikä.

Premium Light -hankkeessa on testattu noin kuudenkymmenen ledilampun energiatehokkuus ja laatuominaisuudet. Testaukset on tehty eurooppalaisissa valaistusalan laboratorioissa.

Lampputesteissä keskityttiin tuotteisiin, joiden valmistajat ovat pieniä ja vähemmän tunnettuja tai kokonaan ilman tuotemerkkiä myytäviä lamppuja. Suomen markkinoille näitä usein Kaukoidässä valmistettuja tuotteita tulee enimmäkseen internetin verkkokauppojen kautta.

Kolmannes petti odotukset

Testilamppujen joukossa oli myös joukko tunnettujen valmistajien ledilamppuja. Osramin, Panasonicin, Verbatimin ja LEDONin osalta testitulokset olivat hyvät eikä puutteita ilmoitettuihin pakkausmerkintöihin havaittu.

Lähes kolmannes testatuista tuotteista ei kuitenkaan täyttänyt odotuksia. Kuluttajan kannalta harhaanjohtavat pakkausmerkinnät ovat ikäviä, kun lampun laatu ja kestävyys tuottavat pettymyksen.

Nykyisin ledilamppujen valikoimat myymälöissä ja erityisesti verkkokaupoissa ovat laajat. Kuluttajan kannattaa olla varovainen lamppuvalinnoissaan, jos valinta kohdistuu tuntemattomaan uuteen merkkiin. Ennen hankintaa kannattaa tarkistaa, onko kyseisestä merkistä tai tuotteesta testattua tietoa tarjolla.

Lue myös:

    Uusimmat