Mainos

Luontoterapiaa syrjäytyvien lasten hoitoon

Luonnosta ryhdytään etsimään lääkettä myös meillä syrjäytyvien lasten ja nuorten ongelmiin. Venäjällä luontoterapia on ollut jo pitkään osa syrjäytyneiden nuorten hoitoa.

Rantasalmella käynnistyy mittava projekti, jonka avulla luontoterapiaa tehdään tunnetuksi koko kasvatusketjussa. Venäjän luontoterapia ei ole aivan vieras asia suomalaisillekaan asiantuntijoille.

- Olen nähnyt kyllä, mitenkä luonto merkitsee paljon ja auttaa muutaman portaan ylöspäin syrjäytymisestä suhteellisen lyhyessä ajassa, kun vain saamme nuoren nousemaan portaitten nousuun, sanoo sos.psykiatrian professori Erik Anttinen.

Rantasalmen ympäristökasvatusinstituutissa alkava kaksivuotinen projekti saa vetoapua Venäjältä.

- Professori Kim Andrejevin perustama metsäakatemia, missä aivan pienet lapset opiskelevat luonnossa, jossa häiriintyneitä lapsia luontopsykologien avulla ohjataan. Sieltä me yritämme saada malleja. Ei pelkästään sieltä, vaan myös muista kouluista ja yliopistoista, johtaja Pekka Hynninen Ympäristökasvatusinstituutista.

Asiantuntija jakaa työelämän huolen alati kasvavasta syrjäytyvien nuorten joukosta.

- Depressiivinen nuori ajautuu sellaisiin jengikulttuureihin, jotka vievät ikään kuin enemmän ja enemmän noidankehämäisesti syrjään elämän valtavirrasta.

Rantasalmella ryhdytään kouluttamaan kasvattajia aina päiväkodista lähtien tunnistamaan syrjäytyvät lapset ja nuoret.

Luonnon parantava voima voidaan ottaa avuksi nuoren minäkuvan tervehdyttämisessä varsin yksikertaisin keinoin.

- Voidaan mennä kalastamaan yhdessä, voidaan mennä vaikka katselemaan lintuja lintutornista tai mennä esimerkiksi tutkimaan eläimiä taikka havainnoimaan perhosia tai kovakuoriaisia. Mahdollisuuksia on aivan tavattoman paljon.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 16.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.