Mainos

Lumivyöryt jatkuvat: 55 ihmistä hautautui Itävallassa

Itävallassa viimeisin lumivyöry on surmannut ainakin seitsemän ihmistä. Viimeisin vyöry hautasi iltapäivällä alleen 55 ihmistä, joista osa on kaivettu esiin. Heidän kunnostaan ei ole varmuutta. Tämänhetkisten tietojen mukaan lumen alla on yhä ainakin 25 ihmistä. Kaikkiaan ainakin 60 000 ihmistä on lumen vuoksi eristyksissä eri hiihtokeskuksissa Itävallan alpeilla ja Sveitsissä.

Lumivyöry sattui Itävallassa Tirolin laaksossa Galtürissä. Lähellä Salzburgia on sattunut toinen lumivyöry, joka on vaatinut yhden kuolonuhrin.

Itävallan television mukaan huono sää haittasi pelastustoimien aloittamista, jotka yritettiin saada täyteen käyntiin illansuussa. Poliisi puhui ensin noin 40 kateissa olevasta, mutta korjasi myöhemmin arvion 55 ihmiseen. Pelastusmiehistöt saivat kaivetuksi esiin joukon ihmisiä kahden tunnin kuluttua vyörystä, mutta heidän terveydentilastaan ei ollut tietoa. Neljä taloa kärsi vakavia ja viisi lievempiä vaurioita. Galtür sijaitsee Paznaunin laaksossa muutamia kilometrejä Sveitsin rajalta.

Galtürin kylä on ollut sään vuoksi kolme päivää täysin eristyksissä ulkomaailmasta. Runsaan lumentulon vuoksi ei pelastusmiehistöille pystytty tiistaina tuomaan vahvistuksia helikoptereillakaan. Tavallisesti 700 asukkaan Galtürissä on tällä hetkellä 3000 turistia eli lähes maksimimäärä.
-Meillä näyttää olevan edessä pitkä yö, sanoi muuan kylän matkailutoimistossa työskentelevä nainen.

Samoihin aikoihin Galtürin vyöryn kanssa sai 35-vuotias saksalainen nainen surmansa lumen vyöryessä hiihtomajaan Sportgasteinissa Salzburgin lähellä. Useita muita ihmisiä hautautui lumeen. Aiemmin päivällä oli kahden ihmisen vahvistettu tiistaina kuolleen lumivyöryssä Itävallan länsiosassa. Montafonin laaksossa Vorarlbergissä maanantai-iltana sattuneen vyöryn alle menehtyivät unkarilainen nainen ja itävaltalainen mies, jotka olivat olleet ravintolassa asiakkaina.

Itävallan Vorarlbergin ja Tirolin maakunnissa oli edelleen voimassa lumivyöryvaroitus. Rautatie- ja maantieliikenne oli yhä vaikeutunut Itävallan länsiosassa, ja armeijan helikopterit olivat valmiudessa lennättämään lumen eristämiin kyliin tarvikkeita ja evakuoimaan tarvittaessa niiden asukkaat.

Lumi eristi yhä uusia kyliä, ja mm. Zermattin, Davosin ja Klostersin ja viranomaiset pohtivat kokonaisten kylien evakuoimista sähkön katkeamisen vuoksi. Myös Italian alpeilla oli tiistaina lumivyöryjä lähellä Ranskan rajaa. Tieliikenne alueella oli vaikeutunut vyöryjen vuoksi. Vuoriston lumimassat ovat aiheuttaneet ennätyksellisiä tulvia Alppien laaksoalueilla. Hetkellisestä helpotuksesta huolimatta uusi tulva-aalto uhkaa kuitenkin viikonvaihteessa.
(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.