Mainos

Lumiraja harvinaisen pohjoisessa – "Kaikki on vielä mahdollista"

Tammikuun alku on ollut harvinaisen lumeton. Viimeksi lumiraja on ollut näin pohjoisessa tammikuun alkupuolella vuosina 2007 ja 1973. Vuoden alku on ollut myös poikkeuksellisen lämmin.

Lumiraja on tammikuun alkupuolella ollut pitkään Oulu–Pohjois-Karjala-linjan tuntumassa.

– Ei tällaisia kovin montaa samanlaista tammikuun alkua löydy, joten harvinaista tämä on, toteaa meteorologi Henriikka Simola Ilmatieteen laitokselta.

Viimeksi tammikuun alkupuolella on ollut näin vähän lunta vuosina 2007 ja 1973. Myös talvi 2007-2008 oli hyvin lauha. Etelässä terminen talvi alkoi vasta 19. maaliskuuta.

– Talvena 2007-2008 tammikuun alkupuolella oli lunta, mutta ne sulivat etelässä moneen kertaan, sanoo Henriikka Simola.

Tuleeko koko talvesta sitten vähäluminen maan etelä- ja keskiosassa vai voiko lunta tulla vielä paljon?

– Kaikki on vielä mahdollista, kylmimmät kuukaudet ovat vielä edessä. Esimerkiksi joulukuu 2011 oli hyvin lauha, mutta tammikuussa tuli paljon lunta. Toisaalta siis tammikuussa 2008 lunta oli etelässä tammikuun alussa, mutta ei enää kuun puolivälissä, toteaa Henriikka Simola.

Lunta oli tänään aamulla Kaakkois-Suomesta Raaheen ulottuvan linjan pohjoispuolella ja yli 10 senttimetrin lumiraja kulki Oulu–Kainuu-linjalla. Lapissa ja Kainuussa lunta on melko tavanomainen määrä.

Tavanomaisesti lunta on tähän aikaan jo koko maassa: etelässä ja lännessä keskimäärin 5-30 senttimetriä, idässä 30-40 senttimetriä ja pohjoisessa puolisen metriä. Etelä- ja lounaisrannikolla on tammikuun puolivälissä lumetonta noin kerran kymmenessä vuodessa.

Milloin talvi alkaa?

Tammikuun alku on ollut suuressa osassa maata poikkeuksellisen lämmin. Lähes yhtä lämmintä tai lämpimämpää on ollut Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosina 1973, 1983 ja 2007. Tyypillisesti tammikuun puolivälissä pakkasta on koko maassa.

Joulukuun puolivälissä alkanut leuto sääjakso on tehnyt termisen talven määrittämisestä tänä talvena vaikeaa. Maan etelä- ja keskiosassa termisen talven alkamista joudutaan tarkastelemaan vielä myöhemmin, ennen kuin voidaan sanoa, koska terminen talvi lopulta alkoi. Termisen talven aikana vuorokauden keskilämpötila pysyttelee pysyvästi nollan alapuolella.

Loppuviikolla sää kylmenee rajusti koko maassa. Torstaina lumisateita ennustetaan pohjoiseen, perjantaina etelään ja itään. Lauantaina lumikuuroja voi tulla niin, että maa saattaa olla valkeana lähes koko maassa.

Loppuviikon paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavillaMainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.