Mainos

Lumipyry iskee itsenäisyyspäivänä

Itsenäisyyspäivänä maan etelä- ja keskiosassa pyryttää lunta ajoittain sakeasti tuulen kera.

Suomeen perjantaiksi ennustettu matalapaine on tällä hetkellä kehittymässä Kanadan itärannikolla.

– Torstaina tämä matalapaine on Pohjanmerellä Britannian ja Tanskan välissä ja syvenee räjähdysmäisesti. Sen jälkipuolella puhaltaa kylmä, puuskainen myrskytuuli. Perjantain vastaisena yönä jopa hirmumyrskypuuskat ovat mahdollisia Tanskassa, Etelä-Ruotsissa ja Pohjois-Saksassa. Matalapaine muistuttaa lokakuun lopussa samalla alueella riehunutta voimakasta myrskyä, sanoo MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Samaan aikaan perjantain vastaisena yönä Suomeen leviää lumisadealue.

– Tämän hetken ennusteen mukaan lunta sataa itsenäisyyspäivän aamuna koko Etelä-Suomessa. Etelä- ja lounaisrannikolla sade muuttuu rännäksi ja vedeksi, mutta matalapaineen viimeiset sateet tulevat etelässäkin jälleen lumena lauantain vastaisena yönä, ennustaa Pekka Pouta.

Lunta voi tulla maan etelä- ja keskiosassa enimmillään jopa 15 senttimetriä. Kovimmat myrskytuulet jäänevät Etelä-Skandinaviaan, Pohjois-Saksaan ja Puolaan.

– Meilläkin merellä myrskyää, mutta mantereella tuskin on odotettavissa suuria tuulituhoja, ei Einon tai Oskarin kaltaista vahinkoa, ennustaa Pekka Pouta.

Eino-myrsky 17. marraskuuta ja Oskari-myrsky 1. joulukuuta kaatoivat puita ja katkoivat sähköjä.

Pekka Pouta muistuttaa, että ennuste on vielä epävarma, sillä matalapaine on yhä kaukana Atlantilla.

Viikonloppuna kylmää tuulta

Viikonloppuna sää kylmenee pakkaslukemille.

– Matalapaineen jälkeen tulee vielä lumikuuroja ja hyytävä viima puhaltaa. Se saa sään tuntumaan lämpömittarin lukemia kylmemmältä. Läntisillä merialueilla myrskyää.

Ennusteen mukaan viikonloppuna on siis etelärannikollakin jonkin verran lunta. Pohjoisempana maan etelä- ja keskiosassa tuuli kinostaa lunta niin, että sitä voi olla paikoin kymmeniä senttimetrejä.

Ennen itsenäisyyspäivää lumisateita voi yltää etelärannikolle jo huomenna keskiviikkona. Ensi yö on hyvin tuulinen pohjoisessa. Pohjois-Lapissa on jopa vaarallisen voimakasta tuulta, tuntureilla myrskyä.

Itsenäisyyspäivän pyryn ennusteen löydät MTV:n sääsivuston viikon säästä. Sivustolla ovat myös paikkakuntakohtaiset ennusteet, tiesäätiedot sekä tuuliennuste merisäässä.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavillaMainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.