Mainos

Lumimyrskyt vaikeuttivat pelastustöitä Huippuvuorilla

Vaikeat sääolosuhteet ovat vaikeuttaneet Huippuvuorilla eilen sattuneen lentoturman pelastustöitä ja onnettomuuden syiden tutkimuksia. Sakeasta sumusta ja lumimyrskyistä huolimatta norjalaisen tutkimuslautakunnan ensimmäiset jäsenet pääsivät tänään lähtemään onnettomuuspaikalle, missä venäläinen Tupolev-kone törmäsi vuorenseinämään mukanaan 141 ihmistä.

Koneessa oli pääasiassa ukrainalaisia ja venäläisiä kaivosmiehiä, heidän omaisiaan ja venäläinen miehistö. Ketään eloonjäänyttä ei ole tavattu onnettomuuspaikalta. Onnettomuuskoneen hylky makaa noin 900 metrin korkeudessa Operatunturin kupeessa lähellä Huippuvuorten hallinnollisen keskuksen Longyearbyenin lentokenttää.

Pelastusmiehistön oli määrä tänään aloittaa vaikea tehtävä siirtää onnettomuuden uhrien ruumiit turmakoneen hylystä. Tutkimuslautakunnan mukaan tehtävä voi kestää päiviä, ehkä jopa viikkoja. Uhrien tunnistamisen uskotaan olevan myös erittäin hankalaa.

Tutkimuslautakunnan jäsenet yrittävät myös löytää koneen matkapiirturin saadakseen selville onnettomuuden syyn.
-Yritämme mahdollisimman nopeasti saada selville, mitä oikeastaan tapahtui, sanoi Elisabeth Aarsaeter, norjalaisviranomaisten edustaja Longyearbyenissä.
Myös venäläisviranomaisia saapui tänään paikalle.

Säätieteilijät ennustivat huonon sään jatkuvan Huippuvuorilla: luvassa on sumua, sateita ja lumipyryjä.

Norjan lentohistorian pahimmassa onnettomuudessa kuoli vahvistamattomien tietojen mukaan myös kuusi, mahdollisesti jopa kymmenen lasta. Suurin osa koneessa olleista kaivosmiehistä oli ukrainalaisia, mutta mukana oli myös venäläisiä ja valkovenäläisiä kaivostyöläisiä. Koneessa oli myös 12 hengen miehistö.

Tänään arveltiin, että Longyearbyenin lentokentän puutteellinen varustus saattoi olla syynä turmaan. Lentoreitti Longyearbyeniin on hankala; noin 30 kilometrin matkalla se kulkee kapean Adventdalenin laakson kautta. Reitti vaatisi asiantuntijoiden mukaan tutkaa, jota lentokentällä ei kuitenkaan ole.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.