Lumimyräkkä maan keski- ja pohjoisosaan – lunta jopa 20 senttimetriä

Lumisadealue ylittää maan keski- ja pohjoisosan perjantain ja lauantain aikana. Paikoin lunta voi sataa jopa 20 senttimetriä. Sadealueen mukana tuuli voimistuu ja sää lauhtuu voimakkaasti.

Lumisadealue lähestyy Suomea lännestä. Ensi yö on vielä pakkasyö koko maassa, mutta lumisateet alkavat Länsi-Lapissa jo yön aikana.

– Lumisateita tulee maan pohjois- ja keskiosaan lähipäivinä. Lunta voi sataa suunnilleen Pori–Tampere–Jyväskylä–Joensuu-linjan pohjoispuolella, mutta sadealueen eteläosassa sataa myös räntää ja vettä. Sisämaassa sateet tulevat rannikkoa varmemmin lumena. Maan eteläosassa sateita ei juuri esiinny, vain vähäisiä vesisateita voi tulla, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Perjantaina iltapäivällä sataa jo länsirannikolta Lappiin ulottuvalla alueella. Sadealue liikkuu hitaasti kohti itää.

– Lunta tulee laajalla alueella 5-10 senttimetriä. Suurimmat lumikertymät ovat tulossa Perämeren rannikolle Meri-Lappiin, Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosaan sekä Kainuuseen, missä lunta voi sataa lauantai-iltaan mennessä paikoin jopa 20 senttimetriä. Lumisade voi olla siellä sankkaa ja se voi kestää jopa lähes vuorokauden, sanoo Aleksi Jokela.

Ajokeli on lumisateissa huono ja paikoin jopa erittäin huono.

Tuulta ja lauhtuvaa

Lounaistuuli voimistuu perjantaita kohden. Selkämerellä voidaan käydä perjantaina iltapäivällä myrskylukemissa ja myös Perämerellä tuuli on lähellä myrskylukemia.

– Myös maalla on tuulista. Myrskypuuskia voi esiintyä länsi- ja lounaisrannikolla. Kovimmat tuulet ovat näillä näkymin Porin ja Vaasan välillä, sanoo Aleksi Jokela.

Sateet jatkuvat vielä lauantainakin lumisina idässä ja pohjoisen Suomen itäosissa. Maan länsiosissa sateet muuttuvat jo rännäksi tai vedeksi, sillä sää lauhtuu voimakkaasti.

Vielä sunnuntainakin sateita tulee maan keski- ja pohjoisosassa, mutta nyt sateet ovat jo enimmäkseen vettä, itärajalla voi tulla räntää. Lumet siis sulavat nopeasti. Maan eteläosassa loppuviikko on enimmäkseen poutainen ja pilvinen.

Sää lauhtuu viikonlopun aikana jopa yli kymmenellä asteella. Sunnuntaina plusasteilla ollaan jo koko maassa, etelässä voi olla paikoin jo lähes kymmenen plusastetta.

Tänään lumikuuroja on tullut Suomenlahdelta etelärannikolle. Taivalkoskella Pohjois-Pohjanmaalla mitattiin viime yönä puolestaan talven tähän asti kovimmat pakkaslukemat, -21,7 astetta.

Seuraa lumimyräkän ennustetta MTV:n sääsivuston sadetutkasta. Sivustolla ovat myös paikkakuntakohtaiset ennusteet, tuuliennuste, tiesää ja kelikamerat.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja