Mainos

Lumikero on varma Palmen murhaajasta: Petterson sen teki

Ruotsalaislehti Expressenin mukaan Olof Palmen murhasta on saatu uutta tietoa. Ensimmäistä kertaa epäillystä murha-aseesta on tehdään kokeita, joissa selviää, onko aseesta löytyneillä uusilla dna-jäljillä yhteyttä surmaluotiin. 

MTV Uutisten pitkäaikainen Tukholman-kirjeenvaihtaja Kari Lumikero on seurannut Palmen murhatutkintaa pitkään ja tarkasti. Hänellä on mielipide myös uusimpaan uutisointiin:

– Tässähän on vielä paljon selvitettävää. Prosessihan alkoi jo pari vuotta sitten, kun kriminologi, kirjailija ja julkisuushahmo Leif G. W. Persson oli saanut postissa kirjeessä luodin. Ja tämä anonyymi lähettäjä oli arvellut, että luoti saattaa olla samasta aseesta, jolla Palme murhattiin 30 vuotta sitten.

Tutkimuksia on nyt tehty valtion teknisessä laboratoriossa, ja sieltä on tullut tieto, että luoti saattaa olla ammuttu juuri tällä aseella. Pistoolista on löytynyt dna-jälkiä – niistä ei vielä tiedetä sen enempää – ja tällä hetkellä aseella koeammutaan.

– Merkityksellistä on se, että ovatko nämä ballistiset tutkimukset, jotka ovat erittäin tarkkoja, sellaisia että ne voivat johtaa tulokseen. Tässä on kaksi tutkimushaaraa ja sen jälkeen ehkä tiedetään enemmän, Lumikero pohtii. 

Murhan uudelleenlämmittelyä

Lumikeron mukaan tuoreimman uutisoinnin taustalla voi olla myös se, että murhasta tulee pian kuluneeksi 30 vuotta. Että uutisointi olisi eräänlaista murhan uudelleenlämiittelyä. 

– Kyllähän iltapäivälehdet tarttuvat mielellään näihin aiheisiin hyvin paljon ilman mitään lähdekritiikkiä. Tässä nyt saattaa olla hieman enemmän lihaa luiden ympärillä mutta epäilen, ettei tästä mitään tulosta synny eli murha jää selvittämättä. On ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita tapahtumien kulusta ja kuka syyllinen on, mutta sitten on paljon tällaisia yksityisetsiviä, joilla on omia teorioita ja he tuovat niitä silloin tällöin esille. 

Lumikerolla on vahva mielipide siitä, kuka murhan takana on.

– Minä olen sitä mieltä, että Krister Pettersson oli syyllinen. Hänet tuomittiin mutta sitten vapautettiin, koska tutkinnassa oli tehty teknisiä virheitä. Lisbeth Palme tunnisti hänet. Kuten aina, on olemassa salaliittoteorioita. Esimerkiksi Leif G.W. Persson on tunnettu siitä, että hänen kirjoissaan joko Ruotsin turvallisuuspoliisissa tai sotilaspiireissä oli Palmea vihaavia ryhmittymiä, jotka olisivat tämän kaiken takana.

Vieläkin Ruotsissa on olemassa yksi vihjepalvelu Palmen murhaan liittyen.

– Tein itse Palmen murhasta jopa satoja juttuja, ja tapasin myös Petterssonin pari kertaa. Kun tarkkailin häntä ja kaikkea mitä siinä tapahtui, niin olihan hän aikamoinen sekoboltsi ja vakuutuin, että hän oli sen homman takana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.