Lumikaaos sekoittaa pakkaa ampumahiihdon maailmancupissa – ”Lunta mitataan varmaan metreissä”

Sankat lumisateet häiritsevät Saksan Ruhpoldingissa kisattavia ampumahiihdon maailmancupin kilpailuja. 

Miesten 10 kilometrin osakilpailu jouduttiin lumisateiden vuoksi siirtämään keskiviikolta torstaille, sillä kisa-aluetta ei ehditä saamaan kilpailukuntoon tarpeeksi ajoissa. Kovan lumentulon vuoksi Traunsteinin maakunnassa julistettiin hätätila.

– Hätätila tarkoittaa suomeksi sitä, että lunta on tullut viimeisen kymmenen päivän sisään, vaikea sanoa tarkkaa määrää, mutta mitataan varmaan metreissä enempi kuin senteissä. Paikan siivoaminen lumesta sen vaatii, että tällä päästään kulkemaan, saadaan logistiikka toimimaan ja urheilijat kisapaikoille. Se on se isoin juttu, mitä nämä ovat työstäneet, Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen kuvailee tilannetta.

Tällä hetkellä tulevien päivien säätiedot lupailevat kuitenkin parannusta, eikä yhtä sankkoja lumisateita ole enää luvassa. Tämänhetkisen tilanteen mukaan näyttää siltä, että Ruhpoldingin kisat saadaan vietyä kunnialla läpi uuden aikataulun mukaisesti.

– Nyt näyttää siinä mielessä hyvältä, että sade on tauonnut. Huomenna jopa lupaavat auringonpaistetta. Akuutisti näyttää hyvältä, ja viikonlopuksi taitaa olla lunta luvassa, mutta käsittääkseni ei niin paljon kuin tähän mennessä. Luottavaisin mielin, että loppuviikko menisi ohjelman mukaan, Kähkönen kertaa.

Suomen joukkue matkusti kisapaikalle maanantaina, jolloin joukkue ei päässyt vielä harjoittelemaan. Tiistaina olosuhteet olivat kuitenkin sen verran hyviä, että joukkue pääsi vihdoin ladulle valmistautumaan tuleviin koitoksiinsa.

– Eiliset harjoitukset oli peruttu kokonaan, mutta se olikin matkustuspäivä. Tänään on harjoitukset normaalisti ja ladut ovat hyvässä kunnossa. Ovat saaneet hyvin tampattua sen tiukasti. On kyllä hyvät olosuhteet harjoitella, Kähkönen kertoo.

Olosuhteet olivat haastavat myös viime viikonloppuna Oberhofissa, kun ampumahiihdon maailmancup palasi joulutauolta. Rankka kolmen kisan viikonloppu näkyy niin suomalaisten kuin muidenkin urheilijoiden viretilassa

Matti Heikkisen sanoja lainatakseni viretila on medium plus. Viime viikonloppuna oli aika kovat olosuhteet, mikä varmasti tuntuu jäsenissä. Toki kaikilla joukkueilla on sama tilanne.

– Monesti se väsymys iskee, kun kisoja tulee lisää, mutta nyt oli sen verran kova viikonloppu, että aistii vähän kaikista sen, että koville on ottanut, Kähkönen kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat