Mainos

Lumen salpaamat pelastustiet turvallisuusriski - ja rikos

Viime talvien runsas lumentulo aiheuttaa turvallisuusriskejä pelastustoiminnalle. Pelastusteiden tai hätäpoistumisteiden eteen läjätyt lumikasat voivat estää onnistuneen pelastustoiminnan ja olla uhka ihmishengelle.

Helsingin pelastuslaitoksen riskinhallinnan osaston valvontayksikön päällikkö Seppo Sihvonen muistuttaa, että vastuu pelastus- ja hätäteiden kulkukelpoisuudesta on kiinteistön omistajilla.

- Pelastusteiden on oltava kulkukelpoisia ja hätäpoistumisteiden ovien on oltava avattavissa riippumatta siitä, onko kesä- vai talviaika. Kaikkien ovien - oli sitten kyseessä hätäpoistumisovi tai normaali kulkutieovi - edusta on pidettävä lumesta puhtaana.

Pelastusteillä olevat lumikasat saattavat estää onnistuneen pelastamisen.

- Nopeassa pelastamisessa pelastaminen palokunnan nostolavavälineillä ei enää ole mahdollista lumikasojen takia.

Pelastuslaki velvoittaa

Mikäli asukas havaitsee, että lumikasat estävät pelastautumisen täytyy hänen olla viipymättä yhteydessä kiinteistön isännöintiin tai huoltoyhtiöön.

- Pelastuslaki velvoittaa heitä ylläpitämään pelastustiet ja hätäpoistumisväylät kunnossa. Laiminlyönti on sanktioitu pelastuslaissa pelastusrikkomukseksi, ja on siinä mielessä rikos, Sihvonen painottaa vakavuutta.

Sihvonen peräänkuuluttaa yhteisvastuullisuutta runsaslumisista talvista selviytymiseen.

- Kyllä se, että Luoja luo lunta omassa tahdissaan täytyy jollain lailla hyväksyä. Ja täytyy myös hyväksyä se, että yhteiskunnan lumenluontijärjestelmä on rajallinen. Yhteisvastuullisuus hetkissä olisi toivottavaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.